clanak False

Više...(HINA)

27.12.2013.

 (Hina) - Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš obišla je danas urede za legalizaciju bespravnih građevina na Zagrebačkom velesajmu (ZV) te ocijenila kako se ondje dobro radi, a zagrebački gradonačelnik Milan Bandić obećao je da će Grad Zagreb do 1. lipnja prednjačiti u broju riješenih predmeta.
"Lijepo je vidjeti urede koji dobro rade, zaposlene mlade ljude na poslovima legalizacije, da su stolovi i ormari prepuni papira", izjavila je Mrak-Taritaš nakon što je s Bandićem obišla četvrti i peti kat upravne zgrade ZV-a gdje su smješteni uredi za legalizaciju.

Legalizacija je izvanredan posao i izvanredna situacija za sve županije i gradove, pa tako i za Grad Zagreb koji ima više od 90.000 predmeta. Trebalo se organizirati i prirediti, a prema onome što sam vidjela, to je i učinjeno, rekla je ministrica.

Ministarstvo je odredilo da do 31. prosinca ove godine u svim gradovima i županijama treba biti riješeno 20 posto predmeta kako bi ujednačili cijelu Hrvatsku. U Zagrebu se vjerojatno neće uspjeti riješiti svih 20 posto, pa će predmete do tog postotka preuzeti Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada jer je svima u interesu da se velika količina predmeta brzo rješava.

"Kad za šest mjeseci opet dođemo, Grad Zagreb će sigurno prednjačiti. Kad Zagreb bude tako radio, radit će i drugi", kazala je Mrak-Taritaš.

Bandić je priznao da je do jeseni bilo problema oko organizacije posla. Donedavno je bilo riješeno svega pet posto od predviđenih 20 posto predmeta, pa je ministrica bila oštro prozvala Grad Zagreb i zaprijetila da će cijeli posao preuzeti Agencija.

"Do jeseni smo imali problema, no zaposlili smo 120 ljudi, a do 15. siječnja 2014. bit će gotov natječaj za još 100 ljudi, pa ćemo od kraja veljače sustići zaostatke i prednjačiti u cijelom poslu. Hvala ministrici na razumijevanju i partnerskom odnosu jer samo zajedno možemo riješiti ovaj problem", rekao je Bandić.

Nije lako riješiti problem koji je "45 godina trpan pod tepih", ustvrdio je Bandić i podsjetio da je Grad Zagreb ljetos mijenjao odluku o komunalnom doprinosu, smanjivši ga dva i pol puta. Bandić je uvjeren da će do 30. lipnja Zagreb imati riješenih više od 40 posto zahtjeva, iako je zacrtano 35 posto.

Mrak-Taritaš je napomenula da je dosad riješen znatno veći broj predmeta nego što se vidi u registru, gdje su upisana samo pravomoćna rješenja.

Više od 20 posto pravomoćnih rješenja do sada imaju Virovitica, Dubrovnik, Bjelovar i Vukovar a do kraja godine sigurno će u desetak ureda biti dostignut taj postotak, dok će predmete iz ostalih ureda preuzeti Agencija, od 60 do 70.000 predmeta, od čega u Zagrebu oko tri-četiri tisuće predmeta.

Pohvalila je Primorsko-goransku županiju, no navela je da je u Osječko-baranjskoj od 60.000 premeta riješeno svega dvije tisuće, a u Karlovačkoj od 17.000 riješeno je 211 predmeta.

Pozvala je građane da počnu dopunjavati svoje zahtjeve kako bi se jednostavnije mogla donijeti rješenja i naglasila kako će se novac od legalizacije ponovno "vratiti u prostor" kroz komunalno opremanje i uređivanje.

"Rogoznica, sinonim bespravne gradnje, odlučila je sredstvima iz legalizacije napraviti dječji vrtić", dodala je Mrak-Tartaš i izrazila uvjerenje kako će i građani Zagreba vjerojatno vidjeti koja je za njih korist od legalizacije.