clanak False

Više o utrci

25.09.2019.
Utrka četvrtu godinu zaredom starta u Osijeku, prolazi kroz Našice, Kutjevo, Pleternicu, Veliku, Požegu, Pakrac i druga mjesta u Osječko-baranjskoj i Požeško-slavonskoj županiji, s ciljem u Lipiku. Ta uvodna i ujedno najduža etapa od 227 kilometara jedna je od zahtjevnijih, jer se radi o prvoj etapi kad su moguća i neka iznenađenja. Uspon na Papuk dovoljno je rano na ruti da timovi uspiju pokriti eventualne bjegove, stoga se očekuje da će ta etapa završiti grupnim sprintom u Lipiku. Za gledatelje će uz sportski segment sigurno biti uzbudljivo vidjeti bogatstvo boja Slavonije te kadrove iz čak triju parkova prirode koji se nalaze uz rutu, Kopačkog rita, Papuka i Lonjskog polja.
 
Druga najduža etapa s 183 kilometra kreće iz Slunja preko Nacionalnog parka Plitvička jezera prema usponu na Park prirode Velebit, koji je ujedno i glavna prepreka za sprintere s kojeg se spuštaju u Zadarsku županiju, odnosno prema Zadru. U gradu se ponovno očekuje nekoliko uzbudljivih krugova po poluotoku te atraktivan sprint uz gradske zidine i predivnu scenografiju koju pružaju Morske orgulje i Sv. Donat što će gledateljima širom svijeta biti zanimljivo jednako kao i sama utrka.
 
Treći je dan kao stvoren za brdaše koji će nakon starta u Okrugu krenuti put Biokova i vratiti se natrag gdje ih čeka cilj u Makarskoj. Tijekom etape duge 155 kilometara vidjet će sve ljepote Splitsko-dalmatinske županije, osobito srednje Dalmacije i Makarske rivijere – Brela, Bašku Vodu, Tučepe i Podgoru.
 
Četvrta etapa je, kako su se usuglasili svi koji su je obišli, jedna od ljepših cesta za vožnju motorom ili biciklom u Europi pa su organizatori sretni što će je vidjeti cijeli svijet, no prolazeći preko nje i najmanja nepažnja može koštati vodeće bicikliste ukupnog poretka na dinamičnoj stazi. Start je u Starigradu, a gledatelji će imati priliku uživati u ljepotama Nacionalnog parka Paklenica. Cilj je etape na glavnom gradskom trgu u Crikvenici, a spretnost i brzina odlike su koje moraju krasiti njezinog pobjednika.
 
Prošle su godine Rabac i Labin bili izvrsni domaćini pete etape, a tu će praksu nastaviti i ove godine na etapi koja će krenuti iz Rapca s usponom u Labin pa preko Učke u Ičiće, Opatiju, Rijeku i Čavle. Za tu je etapu cilj postavljen na Platku što je ujedno i prvi put da je Platak uključen u utrku.
 
Posljednja etapa ona je između Svete Nedelje i Zagreba. Nakon što je Vicenzo Nibali prije dvije godine upravo osvojenim bonifikacijama na prolaznom cilju u Svetoj Nedelji na zadnjoj etapi uspio izboriti pobjedu u ukupnom poretku, zasigurno nitko neće podcijeniti posljednju etapu koja je samo naizgled jednostavna. Ove je godine upravo Sveta Nedelja izabrana za start, nakon čega će biciklisti krenuti prema Zagrebu, Velikoj Gorici, Dugom Selu, Vrbovcu i Svetom Ivanu Zelini te se kroz istočni dio Zagrebačke županije vratiti u Zagreb na cilj. Dinamičnost i zahtjevnost krugova po središtu grada Zagreba ne dozvoljavaju predahnuti nikome, a pobjeđuje redovito najspremniji eksplozivni biciklist na utrci. Završna dva kruga u Zagrebu posebno su atraktivna, a pobjeda na Trgu svetog Marka ima svoju težinu i značaj, jer su svjetski biciklistički komentatori već nekoliko puta pohvalili tehnički i estetski završetak ove etape.
 
Kao i dosadašnjih godina, utrku će svakodnevno prenositi Hrvatska radiotelevizija s deset sati televizijskog prijenosa uživo te kroz ukupno tri sata sažetaka. Izravan prijenos bit će emitiran i na Eurosportu, a TV prijenos će, zahvaljujući suradnji s tvrtkom A.S.O., emitirati brojne televizijske postaje s čak šest kontinenata – u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji, Africi i Australiji – u čak 190 zemalja, od kojih će neke utrku prenositi i uživo. Novost je ove godine i to što će se za američko tržište utrka prenositi uživo preko kanala GCN, najveće biciklističke online mreže. Dodatno, utrka će se moći gledati i na brojnim interkontinentalnim letovima zrakoplovnih kompanija koje svojim putnicima pružaju sportske sadržaje. Za tehnički dio prijenosa angažirana je španjolska produkcijska kuća ISB, inače izvršna producentska kuća na više od deset prijenosa Olimpijskih igara, koja će utrku snimati kamerama u vožnji te uz korištenje posebnog snimateljskog helikoptera koji će pratiti utrku iz zraka.
 
Od 2015. godine kad je utrka pokrenuta pod imenom Tour of Croatia podršku ovom projektu daju najviše državne institucije, Ministarstvo turizma i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Hrvatska turistička zajednica, Središnji državni ured za šport, Parkovi Hrvatske, Nacionalni park Plitvička jezera, Grad Zagreb te brojni drugi gradovi i županije koji su domaćini starta i cilja ili prolazni gradovi nekih od ovogodišnjih etapa. Pored HEP-a kao jednog od glavnih sponzora u projekt su uključeni i drugi brojni sponzori i partneri: EnergyPlus, Škoda, Jamnica Pro Sport, Porsche Inter Auto, Uniline, Valamar, Maslinica Hotels&Resorts, Jadran Crikvenica Hoteli i kampovi, Europlakat, Sixt, Vina Puhelek Purek, Quest, Segafredo, Keindl sport, Bianchi, Elite, Bilić-Erić Security te medijski partneri ISB, Sportske novosti i A.S.O. Kao i svake godine sigurnost na cestama je i ove godine zajamčena u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova i Nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa.
 
Destinacijski partneri prve etape ove su godine Grad Osijek i TZ Grada Osijeka, Osječko-baranjska županija i TZ Osječko-baranjske županije, Požeško-slavonska županija i TZ Požeško-slavonske županije s gradovima Kutjevom, Pleternicom, Požegom, Pakracom i Lipikom.
 
Na drugoj su etapi destinacijski partneri Grad Senj i TZ Grada Senja, Zadarska županija i TZ Zadarske županije te Grad Zadar i TZ Grada Zadra.
 
Na trećoj su etapi destinacijski partneri CRO Racea Općina Okrug i TZ Općine Okrug, Splitsko-dalmatinska županija i TZ Splitsko-dalmatinske županije, Općina Brela i TZ Općine Brela, Općina Baška Voda i TZ Općine Baška Voda, Općina Tučepi i TZ Općine Tučepi, Općina Podgora i TZ Općine Podgora te Grad Makarska i TZ Grada Makarske.
 
Destinacijski partneri četvrte etape su Općina Starigrad i TZ Općine Starigrad, Zadarska županija i TZ Zadarske županije, Grad Senj i TZ Grada Senja, Grad Crikvenica i TZ Grada Crikvenice, Primorsko-goranska županija i TZ Kvarnera.
 
Na petoj su etapi destinacijski partneri Grad Labin i TZ Grada Labina, Istarska županija i TZ Istarske županije, Grad Opatija i TZ Grada Opatije, Grad Rijeka i TZ Grada Rijeke, Općina Čavle i TZ Općine Čavle te Primorsko-goranska županija i TZ Kvarnera.
 
Destinacijski partneri završne šeste etape su Grad Sveta Nedelja i TZ Grada Svete Nedelje, Zagrebačka županija i TZ Zagrebačke županije, Grad Velika Gorica i TZ Grada Velike Gorice, Grad Dugo Selo i TZ Grada Dugog Sela, Grad Vrbovec i TZ Grada Vrbovca, Grad Sveti Ivan Zelina i TZ Grada Svetog Ivana Zeline te Grad Zagreb.