clanak False

Više...Plenković na svečanoj sjednici u povodu Dana Grada Zagreba kao prvi premijer nakon 20-ak godina

31.05.2018.
(Hina) - Predsjednik Vlade Andrej Plenković u četvrtak je u Staroj gradskoj vijećnici bio na svečanoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine u povodu Dana Grada Zagreba, 31. svibnja, kao prvi premijer koji je u zadnjih 20-ak godina sudjelovao na tom događaju.   

"Kad sam primio poziv i kad smo rado odgovorili na poziv gradonačelnika (Milana Bandića) da dođem danas na Dan grada i čestitam svima nama Dan grada Zagreba i blagdan naše nebeske zaštitnice Majke Božje od Kamenitih vrata nisam bio svjestan da toliko dugo godina predsjednik Vlade nije bio na Danu Grada Zagreba. To mi je čak djelovalo gotovo nevjerojatno i neobično, ali to ne znači da će se ta praksa ponoviti. Naprotiv", istaknuo je predsjednik Vlade Plenković za govornicom u Staroj gradskoj vijećnici.

Premijer Plenković čestitao je Dan Grada Zagreba, prije svega, građankama i građanima Zagreba, gradonačelniku Bandiću i predsjedniku zagrebačke Gradske skupštine Andriji Mikuliću te je zahvalio na današnjem pozivu.

Čestitao je i svim dobitnicima Nagrade Grada Zagreba, a osobito glumici Mirjani Bohanec Vidović koja je dobila Nagradu Zagrepčanka godine, a koju je ona, kako je rekao premijer, cijelim životnim opusom, radom i doprinosom hrvatskoj kulturi i diplomaciji zasigurno zaslužila. 

"Hrvatska Vlada potiče ravnomjerni regionalni razvoj, a Grad Zagreb kao i politički i gospodarski, kulturni, znanstveni, ekonomski centar Hrvatske zaslužuje posebnu podršku i projekti grada Zagreba su također i projekti Vlade RH. Stoga kvalitetnom suradnjom svih resora i sa gradonačelnikom i sa Gradskom skupštinom želimo pomoći da ovaj grad bude još atraktivniji, otvoreniji i da njegov srednjoeuropski karakter bude pozicioniran i na političkoj, gospodarskoj i turističkoj karti Europe", poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković u izjavi novinarima nakon svečane sjednice zagrebačke Gradske skupštine u povodu Dana grada Zagreba, 31. svibnja.

Na svečanoj sjednici u povodu Dana Grada Zagreba su tradicionalno zaslužnim građanima i ustanovama uručene najviša gradska priznanja - Nagrada Grada Zagreba, te Nagrada Zagrepčanka godine koju je ove godine dobila glumica Mirjana Bohanec Vidović jer je, kako je istaknuto, velikim zalaganjem na svim područjima svog djelovanja ostavila izniman trag i postigla značajne rezultate na dobrobit Zagreba i Republike Hrvatske te time promovirala nezaobilaznu ulogu žene u kulturnom, diplomatskom i humanitarnom radu. Ostvarila je niz zapaženih uloga od hrvatskih opera i koncertnih djela hrvatskih skladatelja do antologijske uloge Ane Šafranek u kultnom filmu "Tko pjeva zlo ne misli". Kao vrlo vješta i angažirana diplomatkinja utrla je put mladoj hrvatskoj kulturnoj diplomaciji te se istaknula humanitarnim radom.

Nagradu Grada Zagreba ove godine su dobili: prof. dr. Ismat Elabjer, Glazbeno učilište Elly Bašić, mons. prof. emeritus dr. Ivan Golub, akademski slikar Vatroslav Kuliš, dr. Sonja Levanat, dr. Ivica Lučić, Josip Petrač, dr. Andrea Pisac Freškura, Siniša Popović, Jadranko Račić, Stjepan Jimmy Stanić, Marijan Turkulin, Herman Vukušić, dr. Mario Zovak, Ženski rukometni klub Lokomotiva Zagreb, Dino Sokolović i Radne jedinice Vodoopskrbe i odvodnje d.o.o. za intervencije na vodoopskrbnim sustavima i na sustavima odvodnje.