clanak False

Više...

19.04.2017.

GRAD ZAGREB
URED ZA POLJOPRIVREDU I ŠUMARSTVO
URED ZA GOSPODARSTVO RAD I PODUZETNIŠTVO
GLJIVARSKO DRUŠTVO KAMILO BLAGAIĆ


Bogatstvo svijeta gljiva na Trgu bana J. Jelačića!

Grad Zagreb u suradnji s Gljivarskim društvom Kamilo Blagaić organizira manifestaciju pod nazivom Bogatstvo svijeta gljiva, koja će se održati u petak, 4. listopada i u subotu 5. listopada od 10 do 17 sati na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.

Cilj je manifestacije građanima i turistima približiti trajan svijet gljiva, upoznati s gastronomskim delicijama te ih dodatno educirati o njihovoj pripremi. Kao što je poznato, naš je grad početkom srpnja na adresi Trg bana J. Jelačića 3 otvorio vrata Muzeju gljiva, koji trenutačno broji više od 300 vrsta gljiva koje je determinirao i liofilizirao prof. dr. sc. Romano Božac. Građani će kada požele moći razgledavati i proučavati stotine vrsta gljiva iz razreda Ascomycetes, Basidiomycetes,Phycomycetes i Myxomycetes .Osim izložbe brojnih briljantnih fotografija gljiva, u planu su i radionice, seminari i predavanja na temu gljivarstva, što u ovom dijelu Europe ne postoji, pa će time doći na svoje zaljubljenici u gljive kojih je u našoj zemlji više od pola milijuna. Osim toga, biti će to turistička atrakcija grada Zagreba koja će, nesumnjivo obogatiti, ponudu grada i županije.

Zagrepčani i njihovi gosti mogu tako uživati u novim saznanjima i slasnim delicijama već ovoga vikenda na manifestaciji Bogatstvo svijeta gljiva. U petak, 4. listopada, na glavnome gradskom trgu ispred samog Muzeja gljiva, s početkom u 12 sati gradonačelnik grada Zagreba, gospodin Milan Bandić i gospodin Branko Ognjenović, naš poznati kuhar i akademik kulinarstva, počastit će posjetitelje sa 1000 porcija rižota od gljiva. Nakon degustacije, građani će moći slobodno posjetiti Muzej gljiva te se dodatno informirati o zanimljivom postavu muzeja ali i prisustvovati promociji prigodnih poštanskih maraka na temu jestivih gljiva koje je 3. rujna 2013. godine Hrvatska pošta pustila u optjecaj. Tri poštanske marke, nominalne vrijednosti 4,60 kuna, prikazuju motive velike sunčanice, crnog tartufa i bijelog tartufa te kraljevskog vrganja. Marke, čija je autorica Nataša Odak, dizajnerica iz Zagreba, tiskane su u nakladi od 100 000 primjeraka po motivu, a izdane su u zajedničkom arku od dvanaest maraka. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). Ovo su ujedno i prve poštanske marke na kojima, prema novom Pravilniku o poštanskim markama, službeni naziv države glasi Hrvatska, umjesto dosadašnjeg naziva Republika Hrvatska.

Tijekom oba dana građani i turisti moći će pratiti i sudjelovati u mnogobrojnim kulinarskim prezentacijama, koje će se održavati svakoga sata, dok će se najmlađi okušati u pokaznom traženju gljiva i crtanim radionicama. Građani će također moći pogledati svježe izložene gljive ali što je dodatno atraktivno moći će donijeti i svoje gljive te se uz pomoć determinatora Gljivarskog društva Kamilo Blagaić dodatno educirati o bogatstvu gljiva i vlastitim primjercima. Osim gastronomskih delicija, građanima će biti ponuđena degustacija i prodaja vrhunskih hrvatskih vina „Vina Croatia – Vina Mosaica“, koje Hrvatska gospodarska komora, kroz Udruženje vinara, prezentira sa svrhom ujedinjenoga tržišnog nastupa.

Pozivamo Vas da svojom nazočnošću uveličate ovu manifestaciju i osobno se uvjerite u bogatstvo svijeta gljiva, senzacionalan okus gastronomskih delicija i vrhunska hrvatska vina, koje će vam rado pripremiti hrvatski majstori kuhinje.