clanak False

Zatvarajuća konferencija projekta

17.06.2022.
„Dom nade – udruga za pomoć beskućnicima i ostalim socijalno ugroženim skupinama“ je u lipnju 2018. godine prijavila projekt „Novi početak – podrška beskućnicima za uključivanje u društvenu zajednicu“ na Otvoreni privremeni poziv na dostavu projektnih prijedloga pod nazivom „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza 1“ u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.–2020., koji se sufinancira sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, a koji je objavilo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
 
Odlukom o financiranju od 13. ožujka 2020. godine Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku kao Posredničkog tijela razine 1, Projekt je odobren za sufinanciranje u iznosu od 1.426.854,11 kuna (bespovratna sredstva).
 
Dana 1. srpnja 2020. godine potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020., Kodni broj: UP.02.2.2.06.0239, između Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku (Posredničko tijelo razine 1) i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ureda za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije (Posredničko tijelo razine 2), s jedne strane, i Udruge Dom nade (Korisnik projekta), s druge strane.
 
Udruga Dom nade je Korisnik Projekta, a Grad Zagreb i Udruga Milosrđe su partneri na Projektu, dok je Caritas Šibenske biskupije pridruženi suradnik.
 
Razdoblje provedbe Projekta je od 01. srpnja 2020. do 01. srpnja 2022. godine.
 
Očekivani rezultati Projekta su podizanje kvalitete života i kompetencija za šezdeset (60) beskućnika u Zagrebu i Karlovcu.
 
Opći cilj Projekta je povećati socijalnu uključenost beskućnika na području grada Zagreba, a posredno i u drugim područjima Republike Hrvatske.

Specifični ciljevi su:
  1. povećati kvalitetu života beskućnika koji nisu obuhvaćeni smještajem u prihvatilištima/prenoćištima,
  2. povećati zapošljivost beskućnika te unaprijediti njihove meke vještine,
  3. senzibilizirati javnost za potrebe beskućnika i
  4. ojačati kompetencije stručnjaka za rad s ciljnom skupinom.
Jedna od projektnih aktivnosti je zatvarajuća konferencija sa svrhom senzibiliziranja javnosti. Na konferenciji su predstavljeni uspješno realizirani ciljevi i aktivnosti Projekta, te je premijerno prikazan dokumentarni film snimljen u sklopu Projekta „Nikako da se oslonim“ koji donosi autobiografske priče tri korisnika Projekta.
 
Zatvarajuća konferencija održana je dana 15. lipnja 2022. u vremenu od 10:00 do 12:30 sati u Dvorani Akcelerator Zagrebačkog inovacijskog centra (ZICER), Avenija Dubrovnik 15, Zagreb.

Nazočnima na konferenciji su se obratili:
  • gđa Zorana Uzelac Bošnjak, univ.spec.act.soc., pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom (Partner na Projektu)
  • g. Petar Banić, predsjednik udruge Milosrđe iz Karlovca, (Partner na Projektu)
  • g. Danijel Vuga, dipl.teol., predsjednik Udruge Dom nade (Korisnik Projekta)
 
Moderatorica konferencije je bila gđa mr. Marijana Ivanić Vuga, dipl. teol.
 
Projekt „Novi početak – podrška beskućnicima za uključivanje u društvenu zajednicu“ svojevrsni je nastavak uspješno provedenog EU projekta „ReStart – podrška beskućnicima za ulazak na tržište rada“ čiji je nositelj bio Grad Zagreb, a projektni partneri Udruga „RCCG Dom nade“, Socijalno-uslužna zadruga „Martinov plašt“ i Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Studijski centar socijalnog rada, dok su Caritas Zagrebačke nadbiskupije i Hedona d.o.o. za proizvodnju, usluge i trgovinu bili pridruženi suradnici. Projekt „ReStart – podrška beskućnicima za ulazak na tržište rada“ provodio se tijekom 2015. i 2016. godine.