clanak False

39. Večernjakova biciklijada i javnozdravstvena akcija “Djeluj sada”

12.06.2021.
S Bundeka je danas krenula 39. Večernjakova biciklijada, tradicionalno događanje koje ima za cilj promicati zdrav način života, ali i zdrav način prijevoza. Nakon prošlogodišnjeg virtualnog izdanja, uz brojne građane, biciklijadi se pridružio i zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet.

„Pozdravljam sve drage sugrađanke i sugrađane i iznimno mi je drago da sam danas ovdje i prenosim pozdrave gradonačelnika Tomaševića koji, zajedno sa svojim timom, živi ovo što vi ovdje promičete a to je, s jedne strane, zdravi način života, a s druge strane održivi ekološki pristup. Jedna od glavnih točaka našeg programa jest upravo širenje mreže biciklističkih staza, stanica za bicikle ali isto tako i povećanje sigurnosti biciklista u prometu.“, kazao je zamjenik Korlaet te napomenuo kako Grad Zagreb, u suradnji s velikim brojem zdravstvenih ustanova i udruga, već 14 godina provodi javnozdravstveni projekt „Djeluj sada!“, a s ciljem osvještavanja građana o važnosti prevencije melanoma redovitim pregledima madeža i odgovornim izlaganjem suncu. „Upravo su biciklisti izloženi suncu i u tom smislu pozivam sve vas da se na štandovima naše javnozdravstvene akcije informirate o zdravstveno prihvatljivom ponašanju na suncu.“, zaključio je zamjenik Korlaet.

Glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić pozdravio je sve koji su se, nakon prošlogodišnjeg virtualnog izdanja, ove godine pridružili zajedničkom bicikliranju na otvorenom. „Ponosan sam i radostan što ćemo upravo našom biciklijadom obilježiti početak zagrebačkog ljeta i što ćemo se opet družiti na najljepši mogući način, ali naravno uz poštivanje epidemioloških mjera.“, kazao je Klarić.

Na štandovima akcije "Djeluj sada" svi sudionici Večernjakove biciklijade imali su priliku educirati se o zdravstveno prihvatljivom ponašanju na suncu a sve u cilju prevencije zloćudnih tumora kože.  „Središnji dio akcije Djeluj sada su svakako besplatni preventivni pregledi madeža za građane i to bez uputnice, koje smo ove godine organizirali u sjedištu udruge gdje je pregledano više od 300 naših sugrađana.“, kazala je primarijus Sanja Poduje, ujedno i predsjednica udruge „Zdravi pod suncem“ te podsjetila kako, prema statistici iz 2018.g., godišnje od melanoma oboli 926 osoba što je udio od 4% ukupnog broja oboljelih od svih zloćudnih tumora. Zabrinjava činjenica da taj broj iz godine u godinu raste  te je važno utjecati na svijest građana o neophodnosti preventivnih pregleda te otkrivanju zloćudnih bolesti kože u ranoj fazi.

 

Gradske vijesti - 2021.