clanak False

7. konferencija Smart Cities 2021.

28.04.2021.
Zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba dr.sc. Jelena Pavičić Vukičević sudjelovala je danas na Zagrebačkom velesajmu na 7. konferenciji Smart Cities 2021. – Pametnim rješenjima do održivog grada.
 
Napominjući kako svaki grad određuje svoje priopritete Jelena Pavičić Vukičević je rekla da je Zagreb odabrao svoje ključne kategorije kao smjer razvitka prema pametnom i otvorenom gradu. “Želimo kroz napredne tehnologije, uključenje građana i razvoj inovativnih rješenja postići visoku kvalitetu života i konkurentno gospodarstvo. Kako bi poboljšali kvalitetu i standard života svojih građana, ojačali konkurentnost gospodarstva baziranog na znanju i inovacijama, dodatno razvili i povećali dostupnost digitalne infrastrukture, maksimalno iskoristili potencijale informacijsko-komunikacijskih tehnologija te unaprijedili održivo korištenje prirodnih resursa i učinkovitu prilagodbu učincima klimatskih promjena, Grad Zagreb provodi 27 mjera kroz šest strateških područja Okvirne strategije pametnog Grada Zagreba – Zagreb Smart city: Digitalna infrastruktura; Učinkovita,  transparentna i pametna Gradska uprava; Pametno upravljanje energijom i komunalnim uslugama; Obrazovanje; Gospodarstvo; Održiva urbana mobilnost s pripadajućim mjerama”, naglasila je. Zamjenica je tako predstavila Smart City Hub – digitalnu platformu posredstvom koje će građani moći komunicirati o ključnim odlukama i biti uključeni u donošenje strateških odluka. “Uz sugrađane, priopritet su nam svakako i poduzetnici. Razvoj Grada je nešto na čemu baziramo svoj rad i nadam se da će sve informacije kao i one povratne te upiti i prijedlozi biti implementirani u naše javne politike. Ovakve konferencije su izrazito važne jer je ovo mjesto na kojem razmjenjujemo primjere dobre prakse, učimo jedni od drugih, razvijamo svoje projekte kako bi oni bili ukorak s vremenom i novim tehnologijama i s potrebama i željama sugrađana i poduzetnika. U Zagrebu je 18 tisuća obrtnika i 30ak tisuća drugih djelatnika koji se bave poduzetničkim aktivnostima, a koji generiraju brojna zapošljavanja, razvoj i stvaranje novih vrijednosti. Cilj nam je biti servis svim tim ljudima koji inovacijom, stvaranjem i radom pune budžet iz kojeg Grad servisira sve one javne usluge koje su našim sugrađanima bitne”.
 
Konferencija, koja se održava u organizaciji Lider media d.o.o., okuplja predstavnike gradova, poduzetnike koji nude pametna rješenja, akademsku zajednicu i javni sektor kako bi zajednički pronašli odgovore na goruća pitanja i detektirali kvalitetne primjere implementacije pametnih rješenja u praksi.
Kvalitetno upravljanje temeljem održivih strategija, odgovornost, transparentnost, sudjelovanje građana, kao i smanjenje emisije štetnih plinova, energetska učinkovitost, zbrinjavanje otpada, pametna mobilnost i digitalizacija gradova ključni su čimbenici za osiguranje održivog napretka. Na konferenciji će čelni ljudi hrvatskih gradova predstavit nove projekte, otvorene natječaje i buduće planove.
 

Gradske vijesti - 2021.