clanak False

75. obljetnica Matice umirovljenika Hrvatske

24.09.2021.
Na današnjoj svečanoj sjednici je u povodu obilježavanja 75-te obljetnice od utemeljenja Matice umirovljenika Hrvatske prisustvovao gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Čestitajući ovu veliku obljetnicu gradonačelnik je svim članicama i članovima te svim drugim osobama starije životne dobi,zaželio još mnogo zajedničkih, sretnih i uspješnih godina rada u stvaranju pretpostavki za bolju kvalitetu života pa je dodao da Grad Zagreb i on kao njegov gradonačelnik prepoznaju i podržavaju Matičin hvalevrijedan rad na programima i projektima za starije sugrađane.

''Vaša povijest od osnutka 1946. je bogata i puna izazova, od zaštite interesa i standarda umirovljenika tijekom reformskih procesa mirovinskoga i zdravstvenog osiguranja, vaše uloge u razumijevanju rastućih potreba osoba starije životne dobi do razvoja mreže pomoći i podrške za sve vaše članove i za sve osobe starije životne dobi. Usto, važan ste partner donositeljima političkih odluka na nacionalnoj i lokalnoj razini. Svojom neumornom borbom prkosite staroj predrasudi da je starost tiha, neaktivna i nevidljiva. Vaš je glas upravo autentični glas umirovljenika i umirovljenica te putokaz svima nama na državnoj ili na lokalnoj razini kojim putem treba krenuti. Čestitam vam na predanome aktivizmu koji je dokaz da godine nisu prepreka za rad na društvenoj promjeni'', zaključio je gradonačelnik.

Višnja Fortuna, predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske je naglasila da su najbrojnija organizacija civilnog društva s više od 200.000 članica i članova i s preko 420 udruga i 800 podružnica i klubova umirovljenika koji u svim općinama, gradovima, županijama pružaju širok spektar nužno potrebnih usluga, ali da su i sigurno mjesto za druženje, povezivanje, prevenciju usamljenosti i socijalne isključenosti. Utemeljena je kao dragovoljna, samostalna, interesna, socijalna, humanitarna i neprofitabilna zajednica udruga umirovljenika.

Tom prigodom je zagrebačkomu gradonačelniku dodijeljeno priznanje za osobite zasluge i zalaganje u ostvarivanju prava i boljih uvjeta života starijih osoba, kao i za istaknuti doprinos razvoju civilnog društva Republike Hrvatske.

Svečanoj sjednici su nazočili: predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović te članice i članovi Matice.

Gradske vijesti - 2021.