clanak False

Dani zagrebačkih trešanja

17.06.2021.
Dvanaesta po redu manifestacija Dani zagrebačkih trešanja, kojom se želi promovirati uzgoj trešanja u Zagrebu i okolici, otvorena je danas na Trgu kralja Tomislava.

Pomoćnik pročelnika Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Emil Tuk zahvalio je predsjedniku i članovima Udruge na uloženom trudu oko ove slatke namirnice. Već dugi niz godina Grad Zagreb izdvaja sredstava za potpore našim poljoprivrednicima, a jedan od načina na koji im pomažemo su upravo ovakve manifestacije. Želim našim proizvođačima što bolju prodaju te bih pozvao sugrađane da kupnjom ovog visokokvalitetnog proizvoda podrže domaći proizvod., zaključio je pomoćnik pročelnika Tuk.

Rane sorte dozrijevaju potkraj svibnja, dok sezona svoj vrhunac doživljava tijekom lipnja. Zagrebačka trešnja je registrirani poljoprivredni brand, a beraču za 80 kilograma trešanja treba osam sati. To nije lagan zadatak budući da se radi o sitnom plodu, koji voli sunčana mjesta i podložan je naglim klimatskim promjenama!, istaknuo je predsjednik Udruge Zlatan Kljaković Gašpić te dodao da se u Zagrebu godišnje pojede 600 tona trešanja.

Štandovi na brojnim gradskim punktovima bit će otvoreni za građane i turiste sve do 30. lipnja.

Gradske vijesti - 2021.