clanak False

Dodjela potpora za očuvanje i razvoj obrtničkih djelatnosti

27.04.2021.
„S preko 23 milijuna kuna bespovratnih sredstava ove ćemo godine pomoći poslovanju više od 1 400 zagrebačkih obrta, jer oni zaslužuju snažnu potporu Grada, posebice u teškim vremenima uzrokovanih pandemijom i potresima“, rekla zamjenica gradonačelnika dr.sc. Jelena Pavičić Vukičević ispred Obrtničke komore u Ilici na konferenciji za medije na kojoj je predstavljena mjera potpora Grada Zagreba za očuvanje i razvoj tradicijskih, deficitarnih i proizvodnih obrtničkih djelatnosti.

Zamjenica gradonačelnika je naglasila kako na području Zagreba djeluje više od 18 000 obrtnika te da taj broj kontinuirano raste, a što je dokaz da poduzetnici imaju inicijativu i da vide svoju poslovnu priliku u našem gradu. „Kao značajan poslodavac, koji zapošljava preko 30 000 ljudi, zagrebački obrtnici i zaslužuju našu pomoć i potpore u svom poslovanju. Suradnja Grada Zagreba, Obrtničke komore Grada Zagreba i Udruženja obrtnika Grada Zagreba uvijek je bila na visokoj razini, a Gradska uprava ne provodi niti jednu javnu politiku bez suradnje s našim obrtnicima, prvenstveno s ciljem očuvanja radnih mjesta te kako bi građani imali na raspolaganju što kvalitetniju uslugu“, rekla je.

Zahvalivši Gradu na financijskoj potpori, predsjednik Obrtničke komore Grada Zagreba Mirza Šabić naglasio je važnost ovih mjera za poslovanje obrta i poduzeća, a posebice tradicijskim umjetničkim i proizvodnim obrtima kojima je pomoć izuzetno potrebna. „Ovogodišnja potpora, koja je najveća do sada, velika nam je pomoć u okolnostima u kojima poslujemo i poticaj da lakše premostimo proteklu godinu i dočekamo bolja vremena. Potpore koje nam Grad Zagreb daje sačuvale su brojna radna mjesta, a ujedno i dušu grada, naročito u njegovom povijesnom dijelu.“, kazao je Šabić.

Zamjenica gradonačelnika Pavičić Vukičević je podsjetila kako od 2015. u Gradu Zagrebu djeluje Plavi ured kao mjesto potpore obrtnicima i poduzetnicima, njih preko 46 0000, gdje mogu dobiti sve potrebne informacije i podršku vezanu za poslovanje ali i se prijaviti i na brojne edukacije. „Prilika je za podsjetiti da učenici koji se odluče za deficitarna obrtnička zanimanja imat će mogućnost dobiti i stipendiju od Grada Zagreba“, naglasila je. 

Kroz ovu mjeru, koja se provodi od 2004., Grad je obrtnicima dodijelio više od 8 500 potpora u iznosu od gotovo 121 milijun kuna, a čime je značajnom broju obrtničkih radionica omogućen opstanak, zadržavanje zaposlenih kao i prijenos obrtničkih znanja i vještina na nove naraštaje.

Dodjela potpora prema ovom natječaju doprinijela je i jačanju konkurentnosti zagrebačkih obrtnika. Obrtničke radionice danas su opremljene suvremenijom opremom te obrtnici sve više imaju moderniji pristup u poslovanju i sve više koriste modernu tehnologiju.

Gradske vijesti - 2021.