clanak False

Grad Zagreb - prijatelj dojenja

13.05.2019.
Grad Zagreb uistinu nastoji stvoriti socijalno okruženje unutar kojega će svako dijete imati uvjete za normalan psihički i tjelesni rast i razvoj.
 
Danas, kada se više no ikada susrećemo sa demografskim slomom koji pogađa Hrvatsku, Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo ulaže velike napore u provođenje demografskih mjera.

 

Dokaz tomu su i sva Savjetovališta koje je Grad Zagreb oformio.

Adrese „Savjetovališta za djecu – prijatelj dojenja“:

 1. Dom zdravlja Zagreb - Istok, Grižanska 4
 2. Dom zdravlja Zagreb - Istok, Ninska 16
 3. Dom zdravlja Zagreb - Istok, Grižanska 4
 4. Dom zdravlja Zagreb - Zapad, Prilaz baruna Filipovića 11
 5. Dom zdravlja Zagreb - Zapad, Vrabečak 4
 6. Dom zdravlja Zagreb - Centar, Avenija Većeslava Holjevca 22
 
Grad Zagreb je u svom Proračunu osigurao sredva i za klupe za prematanje i dojenje te za stoliće za prematanje djece u gradskim upravnim tijelima.

Adrese postavljenih klupa za dojenje i prematanje:
 1. Dom zdravlja Zagreb - Zapad, Prilaz baruna Filipovića 11
 2. Ulica Lavoslava Švarca, neposredno pored dječjeg igrališta
 3. Park Stara Trešnjevka 1 (u samom dječjem parku)
 4. Terminal Črnomerec u dječjem parku
 5. Dječje igralište u Ulici Tina Ujevića između broja 11 i 13 na Knežiji.
 
Adrese postavljenih stolića za prematanje:
 1. Odjel za središnje evidencije i registar birača, Ilica 25
 2. Područje gradske četvrti Peščenica, Žitnjak, Zapoljska 1
 3. Područje gradske četvrti Črnomerec, Trg Francuske Republike 15
 4. Područje gradske četvrti Susedgrad, Sigetje 2
 5. Područje gradske četvrti Medveščak, Medveščak 15, II. kat
 6. Područje gradske četvrti Maksimir, Petrova 116 
 7. Područni ured Novi Zagreb, Av. Dubrovnik 12
 8. Odjel za socijalnu skrb, Nova cesta
 9. Odjel za populacijsku politiku, Vodnikova 14
 10. Gradska uprava Grada Zagreba, Trg S. Radića 1

Grad Zagreb brojnim besplatnim aktivnostima neprekidno radi na promicanju dojenja, a s ciljem očuvanja i unapređenja zdravlja djece.


Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo, osamnaest godina u kontinuitetu organizira provođenje trudničkih tečajevaSvrha tečajeva je poboljšanje zdravlja u obitelji, zdravlja žena u trudnoći, priprema za rođenje i podizanje zdravog potomstva, kao i podizanje demografske obnove Republike Hrvatske. Tečajevi su besplatni za sve buduće majke i očeve, odnosno bračne parove i održavaju se na jedanaest lokacija domova zdravlja Grada Zagreba u 13 grupa. Održavaju se svaki mjesec u trajanju od dva dana po tri sata, a po prvi puta od ove godine tečajevi se organiziraju i tijekom ljetnih mjeseci - srpnja i kolovoza. Voditelji tečajeva su liječnici specijalisti ginekolozi i patronažne sestre koji najčešće grupama od 15-tak polaznika održavaju predavanja. Program tečaja obuhvaća zdravstveno-preventivni rad, zdravstveni odgoj, vježbe i praktični rad s trudnicama, savjetovanje, te raspravu tijekom koje se odgovara na pitanja polaznika.

Nadalje, nizom aktivnosti, u suradnji s orgnaizacijama civilnog društva i zdravstvenim ustanovama obilježavaju se važni datumi i dani srodne tematike.
 
Pored navedenog izrađen je informativni letak koji sadrži osnovne informacije o Savjetovalištima za dojenje, za rast i razvoj zdravog djeteta i za baby handling, kao i informacije o trudničkim tečajevima, laktacijskoj ambulanti, grupama za potporu dojenja, klupama za dojenje i prematanje te stolićima za prematanje u Gradu Zagrebu.
 
Ujedno, izrađen je i Priručnik za dojenje u nakladništvu Grada Zagreba, Gradskog ureda za zdravstvo. Iako većina majki želi dojiti svoje dijete, često nailaze na teškoće pri dojenju, a tada im je potreban stručan i praktičan savjet te podrška. Upravo je to smisao Priručnika o dojenju: pružiti pomoć majci da bude uspješna u dojenju. Ovaj priručnik sadržava informacije o prehrani majčinim mlijekom, praktične savjete o tome kako riješiti pojedine teškoće pri dojenju te odgovore na brojna pitanja koja su se prema informacijama dobivenima od strane stručnjaka u njihovu dosadašnjem radu s majkama najčešće javljala. Tu su i odgovori na pitanja iz ordinacije koje dojilje najčešće upućuju liječnicima te korisne informacije o brojnim uslugama koje osigurava Grad Zagreb u okviru mjera zdravstvene i pronatalitetne politike. Priručnik o dojenju su napisali eminentni stručnjaci s ciljem da se na jednom mjestu objedine praktični stručni savjeti koji će vam pružiti pomoć i dodatnu sigurnost. Posebno je važno istaknuti kako će se ovaj vrijedan Priručnik majkama dijeliti u rodilištima te ni na koji način neće moći biti prodavan ili participirati u komercijalne svrhe.
 
Grad Zagreb prepoznao je rad Laktacijske ambulante kao važan segment u podršci dojenju. Stoga je Grad Zagreb u sklopu akcije „Grad Zagreb, prijatelj dojenja“ nedavno izdvojio novčana sredstva za uređenje i opremanje Laktacijske ambulante u bolnici Sveti Duh, a dio opreme je pribavio UNICEF-ov Ured za Hrvatsku. Time će se omogućit kvalitetnija skrb za majke i djecu s teškoćama pri dojenju koja trebaju specifičnu stručnu pomoć.


Više o  Programu promicanja i unapređenja dojenja u zajednici za razdoblje 2019. - 2021. možete vidjeti ovdje