clanak False

Otvorena prva banka humanog mlijeka u Hrvatskoj

15.11.2019.
Zagreb, 15.11.2019.

Majčino mlijeko ključno je za preživljavanje i zdravlje novorođenčeta jer ima jedinstvena imunosna i nutritivna svojstva. U slučajevima u kojima nije dostupno mlijeko djetetove majke za ugroženu novorođenčad treba osigurati mlijeko druge žene.

Svake godine se u Hrvatskoj oko 2.000 djece prijevremeno rodi, a njih oko 400 treba intenzivnu njegu. Kada im mlijeko njihove majke nije dostupno, donirano humano mlijeko im doslovce može spasiti život.

Bankom humanog mlijeka moći će se pomoći svim prerano rođenim bebama i ugroženoj novorođenčadi čije majke ne mogu dojiti, a kojima je od životne važnosti da dobivaju jedintvena imunosna i nutritivna svojstva iz humanog mlijeka. Darovano mlijeko će se na siguran način testirati, obraditi i dostaviti ugroženoj novorođenčadi i prijevremeno rođenoj djeci koja nemaju mogućnost primiti mlijeko svoje biološke majke.
 
Otvaranje Banke humanog mlijeka velik je korak u osiguravanju najvišeg standarda njege i brige za prijevremeno rođene i teško bolesne djevojčice i dječake u Hrvatskoj.

Prva Banka humanog mlijeka smještena je u Klinici za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb, na lokaciji Petrova 13.

Ova banka izravno promiče dojenje i darivanje mlijeka te osigurava sigurnost i kvalitetu darovanog mlijeka.


Projekt humanog mlijeka u Hrvatskoj potaknuli su UNICEF i Hrvatska udruga grupa za potporu dojenju. U slijedu svojih aktivnosti, Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo podržao je realizaciju važnog edukacijskog programa u sklopu priprema za otvaranje prve banke humanog mlijeka u Zagrebu - održavanje stručne edukacije za zdravstvene djelatnike, “ BANKA HUMANOG MLIJEKA ”. Edukaciju su zajednički organizirali Hrvatska udruga grupa za potporu dojenju (HUGPD) i KBC Zagreb uz financijsku podršku Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

 

Grad Zagreb - prijatelj dojenja