clanak False

Gradonačelnik Bandić obišao potresom pogođena područja u Sisačko moslovačkoj županiji

09.01.2021.
Kao što je i najavio, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić u pratnji suradnika danas je obišao potresom pogođena područja Sisačko – moslovačke županije.

Tijekom obilaska stradalih područja Petrinje, Gline, Siska i okolnih stradalih mjesta gradonačelnik Bandić susreo se s gradonačelnikom Grada Petrinje Darinkom Dumbovićem, njegovim zamjenikom Branimorom Bešlićem te sisačko – moslovačkim županom Ivom Žinićem.

'Došli smo ljude obići i u znak podrške pružiti im ruku i poručiti kako je Zagreb uz stanovnike Banovine kojima će pomagati doklegod bude potrebno. Ovdje smo jer je vrijeme suosjećanja s ljudima koji su ugroženi i koji su u potrebi.

Zagrebačke službe, interventni timovi našeg Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba, članovi Gradskog društva Crvenog križa Zagreb, Zagrebački vatrogasci već par sati nakon razornog potresa bili su na terenu i pomagali' kazao je gradonačelnik Milan Bandić, te najavio kako će predložiti Gradskoj skupštini da na sljedećoj sjednici raspravi konkretne mjere pomoći stradalome području.

Pored nesebične pomoći stradalom području Sisačko-moslavačke županije Grad Zagreb se istovremeno nosi s posljedicama potresa koji je prouzročio štete i na zagrebačkom području, no gradonačelnik je kazao kako ćemo zajedničkim radom zadržati snagu, volju i nadu te proći kroz ovo teško razdoblje hrabro i odgovorno.



Zagreb za stradala područja u potresu - 9. siječnja 2021.

Odmah nakon razornog potresa 29. prosinca 2020. gradske službe su, prema nalogu gradonačelnika Milana Bandića, u roku od sat vremena bile na zagrebačkim ulicama koje su očišćene u svega par sati, a pomoć je promptno upućena i na razoreno područje Petrinje, Siska, Gline i okolnih stradalih mjesta.

Interventni timovi našeg Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba, članovi Gradskog društva Crvenog križa Zagreb, vatrogasci obučeni za spašavanje iz ruševina kao i specijalni kontejner koji sadrži opremu za spašavanje iz ruševina te 100 kreveta, cerade za prekrivanje krovova i šatori bili su na području Sisačko-moslavačke županije par sati nakon snažnog potresa.

Ured za upravljanje u hitnim situacijama osigurao je i slanje pitke vode, 500 vreća za spavanje i 1000 kabanica. Članovi Gradskog društva Crvenog križa Zagreb odmah su pomagali u podizanju šatora te organizirali prijevoz osoba u prihvatne centre, dijelili humanitarnu pomoć, pomagali u saniranju posljedica potresa. Također su, u suradnji s Gradom Zagrebom, Zagrebačkim holdingom i Zagrebačkim velesajmom, uspostavili prihvatni centar za humanitarnu pomoć za cijelu Hrvatsku i druge donatore iz Europe, koji je podijeljen u 2 paviljona i u kojima više od 200 volontera, zajedno s našim zaposlenicima, svakodnevno prima i razvrstava humanitarnu pomoć. Do sada je prikupljeno 205269,30 kilograma hrane i 400891 komada higijenskih proizvoda te se na područje Sisačko-moslavačke županije u prosjeku dnevno šalju 3 do 4 kamiona hrane i higijenskih potrepština, ovisno o potrebama na terenu.

Pomoć unesrećenima na području Petrinje, Siska, Gline i okolnih stradalih mjesta pružilo je 16 timova zagrebačke hitne pomoći, koji su, između ostalog, i 72 pacijenta prevezli u zagrebačke bolnice. Trenutačno pomoć unesrećenim stanovnicima Banovine pružaju dva tima zagrebačke hitne pomoći. U Zagrebu je hitna odradila više od 50 intervencija vezanih uz potres, no srećom riječ je o lakšim ozljedama.

Pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba kao i dobrovoljnih vatrogasnih društava od prvog dana nesebično pružaju pomoć na terenu u Petrinji, Sisku i okolici, gdje ih je na dan potresa bilo 85 s 12 vatrogasnih vozila, te su do danas imali 405 intervencija. Istovremeno i u Zagrebu su angažirani na uklanjanju opasnih dijelova objekata vozilima za spašavanje s visine i posebno obučenim vatrogascima za rad na visini, gdje su odradili više od 1050 intervencija.

Pomoć smo, posredstvom Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, pružili i zbrinjavajući 66 korisnika domova za starije iz Gline i Petrinje u sedam domova za starije koji su u nadležnosti Grada Zagreba. Pregledana je i dvorana Arena, koja je sigurna i gdje je u stacionar primljen veći broj Covid bolesnika iz Sisačko-moslavačke županije, dok smo u zagrebačkim hotelima, za sada, osigurali smještaj za deset obitelji koje će tamo boraviti o trošku Turističke zajednice grada Zagreba. S obzirom na to da je u Hostelu Arena popunjeno svih 198 kreveta u kojima su smješteni ljudi kojima su domovi stradali u potresu, sugrađane kojima je potreban siguran krov nad glavom sada smještamo u Grad mladih.

Djelatnici gradskih ureda, zajedno s timovima inženjera građevine, na stradalome području pomogli su na uspostavi sustava za zaprimanje prvih brzih pregleda oštećenja zgrada i kuća. Zagrebački holding je u Sisak i Petrinju poslao u ispomoć grajfere i kamione.

Pored nesebične pomoći stradalom području Sisačko-moslavačke županije Grad Zagreb se istovremeno nosi s posljedicama potresa koji je prouzročio štete na zagrebačkom području.

Posredstvom besplatnih telefonskih linija pozivnog centra Zagrebačkog holdinga 0800 8802 i 0800 8805 naši sugrađani, koji mogu zatražiti asistenciju tijekom cijeloga dana i noći, od potresa 29.12.2020. do današnjeg dana, uputili su 12 000 poziva od kojih se većina odnosi na prijavu urušavanja ili oštećenja dimnjaka te pucanja zidova. Gradski ured za mjesnu samoupravu Grada Zagreba organizirao je podjelu građevinskog materijala građanima za nužnu sanaciju – crijepa, drvene građe, morta za zidanje, vapnene glet mase, opeke, dimnjaka.

Svima kojima su u potresu razrušeni domovi, gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima upućuje najsnažniju podršku. 'Zajednički ćemo raditi i zadržati snagu, volju i nadu te proći kroz ovo teško razdoblje hrabro i odgovorno. S ovog mjesta danas upućujemo riječi ohrabrenja, suosjećanja i snažne podrške svim građanima u Sisku, Petrinji, Glini i okolnim mjestima kao i našim sugrađanima i sve naše službe će biti na raspolaganju do danjeg', poručio je gradonačelnik.


Gradske vijesti - 2021.