clanak False

Gradonačelnik Tomašević: preuzimanjem obrade glomaznog otpada Grad će godišnje uštedjeti 33 milijuna kuna

13.08.2021.
Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević održao je konferenciju za medije na kojoj je najavio novi model zbrinjavanja glomaznog otpada.

Naime, razlog privremenog zastoja u sustavu zbrinjavanja glomaznog otpada rezultat je činjenice da je postojeći ugovor s oporabiteljem, koji je trebao vrijediti do siječnja 2022. godine,  iskorišten količinski, što je posljedica povećane potrebe za odvozom nakon potresa.

„S ciljem dugoročne uspostave financijskog i ekološki održivog sustava zbrinjavanja glomaznog otpada, polovicom lipnja započeli smo s organizacijom novog sustava, a kako više ne bi bilo posrednika u razdvajanju i zbrinjavanju glomaznog otpada“, kazao je gradonačelnik, te naglasio kako je ova gradska vlast u protekla dva mjeseca poduzela niz aktivnosti na pripremi samostalnog zbrinjavanja glomaznog otpada čime će se ostvariti znatne uštede u poslovanju.

Gradonačelnik je također istaknuo kako je poništen natječaj, raspisan krajem 2020. godine, kojim bi se privatnim koncesionarima sljedeće dvije godine dalo da zbrinjavaju glomazni otpad po znatno većim cijenama. „Ponude su otvorene još u siječnju ove godine no od tog trenutka pa sve do kraja lokalnih izbora, nitko iz prethodne uprave Zagrebačkog holdinga ni prethodne gradske uprave nije donio odluku o odabiru ponuđača niti je natječaj poništio. Nakon što smo izabrali novu upravu Holdinga polovicom lipnja saznali smo za ovu činjenicu te odmah počeli tražiti alternativna rješenja“, pojasnio je gradonačelnik.

Na konferenciji je rečeno da su raspisana dva natječaja - jedan za kupnju drobilica i jedan za najam drobilice dok se ne provede postupak nabave.

Ponude za kupnju dviju drobilica za glomazni otpad, koje će biti financirane sredstvima fondova Europske unije, otvorene su 30. lipnja 2021., a procijenjena vrijednost jedne drobilice iznosi oko tri milijuna kuna.

Kako je pojasnio gradonačelnik, za oporabu glomaznog otpada Zagreb je do sada imao jednu od najviših cijena u Republici Hrvatskoj (1800 kuna po toni u zajednici CE-ZA-R i Reoma grupe).
„U natječaju koji smo poništili bile su dvije ponude, obje iznimno visoke i nepovoljne: 1.790,00 kuna po toni Reoma grupe i 2.500,00 kuna po toni tvrtki CE-ZA-R i Eko flor. Dakle, nova ponuda CE-ZA-R i Eko flora iznosila je ukupno 125 milijuna kuna, a ponuda Reoma Grupe 89 milijuna kuna, s tim da su navedene dvije tvrtke poslovni partneri koji su dosad kao zajednica prikupljali otpad“, pojasnio je gradonačelnik.

„Mi smo kao nova gradska uprava najavili odgovorno i transparentno upravljanje novcem Zagrepčana, odnosno da ćemo uspostaviti sustav u kojem gradska poduzeća sama obavljaju ključne funkcije poput zbrinjavanja otpada i tako doprinijeti stabilnosti gradskog proračuna i podizanju komunalnog standarda za sve građane“, zaključio je gradonačelnik.

Samo u protekloj godini građani Zagreba su za oporabu glomaznog otpada izdvojili gotovo 54 milijuna kuna, a ove je godine od početka siječnja do kraja srpnja trošak iznosio 21,38 milijuna kuna. Nakon što smo uveli razdvajanje glomaznog otpada s početkom srpnja ove godine, trošak je spušten na 2,11 milijuna kuna, dok je prije uvođenja razdvajanja iznosio 3,16 milijuna kuna mjesečno. Procjena je Čistoće, ukoliko se sav glomazni otpad, prikupljen od građana i iz reciklažnih dvorišta, nakon odvajanja drobi i zbrinjava u samostalnoj režiji, da bi mjesečni trošak iznosio ukupno oko 404 tisuće kuna, čime bi godišnja ušteda dosegla 33 milijuna kuna.
Za ilustraciju vrijednosti uštede: za 33 milijuna kuna se u Zagrebu može izgraditi dječji vrtić kapaciteta 200 djece.

 
 
Konferenciju za medije gradonačelnika možete pogledati na YouTube kanalu Grada Zagreba

Gradske vijesti - 2021.