clanak False

Izvještaj Stožera CZGZ- 4. siječnja

04.01.2021.
Ukupan broj novooboljelih osoba u Zagrebu od SARS-CoV-2, prema podacima HZJZ-a, je 47, pa je trenutno u gradu Zagrebu 825 aktivnih slučajeva.
 
Na konferenciji za novinare Stožera CZGZ Cecilija Rotim, glavna sestra NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ je dodala kako je u Službi za kliničku mikrobiologiju u posljednja 24 sata obrađeno 513 osoba, od čega ih je 37 bilo pozitivno. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 119 osoba: 43 su za sada negativne epidemiološke anamneze, 43 osobe su kontakti COVID + osoba. 21 osoba su štićenici/djelatnici domova za starije i ostalih ustanova socijalne skrbi, a za osam osoba obrada je još u tijeku. Dvije su osobe doputovale iz BiH, a kod dvije je moguća izloženost prilikom boravka u zdravstvenim ustanovama. Mjera samoizolacije izrečena je za 77 osoba. Prema podacima PUZ-a od 28. prosinca 2020. do 4. siječnja 2021. evidentirano je 38 kršenja mjera Nacionalnog stožera.

Željko Renić iz Komunalnog i prometnog redarstva je pozvao sve sugrađane na mir i zajedništvo nakon nedavnih potresa koji i dalje traju te uputio apel kako su mjesta, koja su ograđena trakama Komunalnog i prometnog redarstva ili Policije, potencijalno opasna i u te prostore je zabranjen ulaz kao i skidanje tih traka.
Što se tiče velikih radova i naknadnih šteta nakon potresa radovi su u Masarykovoj, Ilici i Vlaškoj ulici. Riječ je opsežnim radovima, velikim dizalicama koje na velikim visinama uklanjaju dimnjake i koji mogu trajati i po više sati. „Pozivamo sugrađane da u slučaju bilo kakvih potreba kontaktiraju Sektor komunalnog i prometno redarstva na broj 01 610 1566 ili na e mail: redarstvo@zagreb.hr.

Zamjenica gradonačelnika doc.dr.sc. Olivera Majić zahvalila je medijima na korektnom izvještavanju javnosti tijekom prošle godine te izrazila sućut obiteljima poginulih u potresu. Napomenula je kako Grad Zagreb pruža maksimalnu pomoć području Banovine i kako su gradske službe i dalje na terenu dok Zagrepčani masovno volontiraju na tom području. „To je naša moralna i ljudska obveza“.

Odgovarajući na novinarsko pitanje što je Zagreb učinio za potresom pogođena područja zamjenica Majić je istaknula kako je JVP Grada Zagreba do jutros odradila 650 hitnih intervencija u Zagrebu nakon potresa te 185 intervencija u Sisačko-moslavačkoj županiji. Iz te županije do danas je u gradske domove za starije osobe smještena 61 osoba, dok je Hitna medicinska pomoć, odmah nakon procjene situacije u Zagrebu, a po nalogu načelnika Stožera CZGZ Milana Bandića, krenula prema Sisku u evakuaciju bolesnika. Također, nakon što su pacijenti helikopterima preveženi u Zagreb, sanitetska kola Hitne pomoći su njih 10 smjestila u bolnicu Vrapče.

Gradske vijesti - 2021.