clanak False

Javnozdravstvena akcija "12 minuta kretanja protiv raka"

23.05.2023.
Javnozdravstvenom akcijom pod nazivom „12 minuta kretanja protiv raka“ želi se upozoriti na životnu važnost tjelesne aktivnosti u prevenciji svih vrsta raka. Pod vodstvom stručnjaka, 12-minutnim kretanjem u samom srcu Zagreba, od Europskog trga do Katedrale i nazad, poslat će se važna poruka kako su svakodnevno kretanje, boravak u prirodi na čistom zraku te bilo kakva vrsta tjelesne aktivnosti od iznimne i neizmjerne važnosti za očuvanje zdravlja, posebice u razdoblju nakon pandemije koronavirusa.

Uz samu tjelesnu aktivnost, stručnjaci će građane educirati o važnosti poštivanja Europskog kodeksa protiv raka koji upravo kroz 12 životno važnih preporuka naglašava kako smanjiti mogućnost pojave svih oblika ove opake bolesti. Kada bismo se svi mi u svakodnevnom životu brzo kretali barem 12 minuta i kada bismo se pridržavali 12 preporuka Europskog kodeksa za smanjenje rizika od nastanka zloćudnih bolesti, onda bi se smanjila smrtnost i pojavnost od ovih bolesti gotovo 40 posto, što znači nekoliko tisuća manje oboljelih i umrlih.
 
Javnozdravstvena akcija pod nazivom „12 minuta kretanja protiv raka“ održat će se 25. svibnja 2023. godine na Europskom trgu u organizaciji Hrvatske lige protiv raka, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.