clanak False

Održana javnozdravstvena akcija "12 minuta kretanja protiv raka"

25.05.2023.
Zagreb, 25.5.2023. - Danas je u organizaciji Hrvatske lige protiv raka, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na Europskom trgu održana javnozdravstvena akcija pod nazivom "12 minuta kretanja protiv raka". Pod vodstvom stručnjaka, 12-minutnim kretanjem u samom srcu Zagreba, od Europskog trga do Katedrale i nazad, poslala se važna poruka kako su svakodnevno kretanje, boravak u prirodi na čistom zraku te bilo kakva vrsta tjelesne aktivnosti od iznimne i neizmjerne važnosti za očuvanje zdravlja, posebice u razdoblju nakon pandemije koronavirusa.

Kako je istaknula izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, dr. sc. Mirela Šentija Knežević, rak je globalni javnozdravstveni problem s kojim se potrebno suočiti na svim razinama. "Prema procjenama, u Europi je u 2020. godini dijagnosticirano preko 4 milijuna slučajeva raka, a umrlo je više od 1,9 milijuna ljudi. U Hrvatskoj je u 2020. godini od raka umrlo 13.138 ljudi, što rak dovodi na visoko drugo mjesto najčešćih uzroka smrti u Hrvatskoj, odmah nakon srčano-žilnih bolesti. Alarmantni su to podaci koji nas moraju osvijestiti, svakoga od nas, koliko je važno voditi brigu o svom zdravlju. Stoga je potrebno stalno i iznova ponavljati i isticati nepresušnu važnost prevencije. Upravo je izbjegavanje, odnosno smanjenje poznatih rizičnih čimbenika nastanka raka, uz življenje zdravim načinom života, ključno za smanjenje rizika za obolijevanje svakog pojedinca. Prevencija je najjednostavniji i najisplativiji način smanjenja pobola i smrtnosti od raka", u prigodnom obraćanju naglasila je izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, dr. sc. Mirela Šentija Knežević.

Predsjednik Hrvatske lige protiv raka, prof. dr. sc. Damir Eljuga posebno je naglasio važnost kretanja, a isto tako i važnost pridržavanja 12 preporuka kojima je moguće prevenirati zloćudne bolesti za čak 40%.