clanak False

Konferencija za medije Stožera Civilne zaštite Grada Zagreba

11.01.2021.
Ukupan broj novooboljelih osoba u Zagrebu od SARS-CoV-2, prema podatcima HZJZ-a, je 48, pa je trenutno u gradu Zagrebu 661 aktivnih slučajeva, izvijestili su danas na konferenciji za novinare Stožera CZGZ.
 
Cecilija Rotim, glavna sestra NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ je rekla da je u Službi za kliničku mikrobiologiju u posljednja 24 sata obrađeno 676 osoba, od čega ih je 33 bilo pozitivno. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 71 osobu: 23 su za sada negativne epidemiološke anamneze, 31 osoba je oboljela zbog kontakta s pozitivnim osobama, tri osobe su izložene virusu na radnom mjestu, putovanju ili tijekom boravka u zdravstvenoj ustanovi, a za jedanaest osoba obrada je još u tijeku. U domovina za starije i nemoćne i u drugim ustanovama za socijalnu skrb na području Zagreba potvrđeni su pozitivnu rezultati kod osam korisnika i tri djelatnika. Mjera samoizolacije izrečena je za 63 osobe.  

Željko Renić iz Komunalnog i prometnog redarstva je izvijestio da je od petka Pozivni centar zaprimio 120 poziva, a koji su najvećim dijelom vezani za oštećenja na dimnjacima i statičke preglede objekata. Do današnjeg dana je odrađeno 1187 intervencija na temelju zaprimljenih poziva.

Zamjenica gradonačelnika doc.dr.sc. Olivera Majić zahvalila je građanima što su i dalje odgovorni u teškoj situaciji i medijima na redovitom izvještavanju javnosti o aktivnostima Stožera. Ponovila da su besplatni telefonski brojevi za operativnu asistenciju nakon pretrpljene štete od potresa 0800 8802 i 0800 8805. Prijave šteta se mogu također poslati na adresu elektroničke pošte: potres@zagreb.hr.

Na pitanje o sigurnosti škola u Zagrebu, zamjenica Majić je istaknula da je prioritet Grada sigurnost učenika i djece u školama i vrtićima.

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić je dodao da je od potresa, koji je pogodio Zagreb u ožujku prošle godine, bilo oštećeno 175 obrazovnih objekata, a do početka školske godine obnovljeno je njih 162 u kojima su učenici uredno pohađali nastavu. „Pokazalo se da je obnova koja je prošle godine izvršena na tim objektima napravljena prema najvišim standardima i da ti objekti nisu pretrpjeli nova oštećenja “, rekao je.

Objasnio je da je područna škola u Donjem Dragonošcu, koja nije oštećena u prvom potresu, pretrpjela štetu u prosinačkom potresu te je s toga jedina škola koja neće moći primiti učenike u drugom polugodištu. „Našli smo zamjenski prostor u prostorijama mjesne samouprave za 97 učenika u četiri razredna odjela. Sve ostale zagrebačke škole su izložene redovitim pregledima i sve su sigurne te će u ponedjeljak 18. siječnja primiti učenike na redovitu nastavu“.

Gradske vijesti - 2021.