clanak False

Konferencija za medije Stožera CZGZ - 2. travnja

02.04.2021.
Ukupan broj novooboljelih osoba u Zagrebu u protekla 24 sata, prema podacima HZJZ-a, je 485, provedeno je 1 193 testiranja, a mjera samoizolacije izrečena je za 1 198 osoba, izjavila je za medije zamjenica ravnatelja NZJZ Dr. Andrija Štampar Sandra Šikić na konferenciji Stožera CZGZ, koja se održala danas u predvorju Gradske uprave.

Tijekom proteklog dana zbog pozitivnog nalaza testa na SARS-CoV-2 kod 22 učenika i tri nastavnika osnovnih te 15 učenika i jednog nastavnika srednjih škola, izrečena je mjera samoizolacije za 322 učenika osnovnih i 245 učenika srednjih škola. Zamjenica ravnatelja je najavila i akciju masovnog cijepljenja građana koja će započeti 7. travnja.

Pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč je rekao da se u Karanteni Grada Zagreba nalazi se 12 osoba, ali i da se u međuvremenu ukazala potreba za dodatni prostor za pacijente kojima je potrebna liječnička opservacija.

Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić je najavila da će se u nadolazećim tjednima neki sajmovi na otvorenom održati, uz poštivanje mjera i preporuka Nacionalnog i Gradskog stožera.

„Svi sajmovi su na otvorenom i na velikim površinama. Na primjer, sajam automobila na Jakuševcu se održava na više 200 000 kvadrata, ima više ulaza i mogu se provoditi epidemiološke mjere. Trebamo dozvoliti svima čija je egzistencija u pitanju, a naročito u proljetno vrijeme, mogućnost da se predstave i prodaju svoje proizvode na ovakvim sajmovima na otvorenom“, rekla je pročelnica Jozić. Ovom je prigodom apelirala i Nacionalnom stožeru, u ime svih prodavača i kupaca, da analizira mogućnosti da se dozvoli rad sajmova na otvorenom uz pridržavanje mjera.

Načelnica Stožera civilne zaštite Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević je naglasila da je epidemiološka situacija u Zagrebu ozbiljna te kako su se komunalni i prometni redari u svojim svakodnevnim obilascima posvetili da građane upućuju na potrebu nošenja maski, korištenje dezinficijensa i držanje razmaka.

Ponovila da cilj Gradskog stožera nije represija niti prisila nego edukacija i poticanje građana da čuvaju sebe i bližnje. „Moramo građane poticati i objašnjavati im koliko je važno da štitimo svoje zdravlje i zdravlje drugih. I to je jedino važno. Odgovorni smo i želimo biti servis građanima, servis koji je podrška, koji pomaže, koji je odgovoran i koji objašnjava zašto se neka mjera donosi. Svaka mjera koju donosimo biti smislena, racionalna, ljudima razumljiva te provediva“, rekla je te poručila da će se tome posvetiti Stožer civilne zaštite.

Odluka o uvođenju epidemioloških mjera za područje Grada Zagreba

Gradske vijesti - 2021.