clanak False

Konferencija za medije Stožera CZGZ - 8. siječnja

08.01.2021.
Ukupan broj novooboljelih osoba od koronavirusa u Zagrebu 176 prema podatcima HZJZ, a broj potencijalno oporavljenih je 40 448, što je 195 osoba više nego jučer, čulo se danas na konferenciji za medije Stožera CZGZ. 

Zamjenica ravnatelja NZJZ ''Dr. Andrija Štampar'' Sandra Šikić izvijestila je kako je u protekla 24 sata u Zavodu obavljeno 845 testiranja na SARS-CoV-2, od čega su 142 nalaza bila pozitivna. Posljedično tome, mjera samoizolacije izrečena je za 108 osoba.

U domovima za starije i nemoćne osobe na području Zagreba i drugim ustanovama socijalne skrbi, tijekom proteklog dana, potvrđena su pozitivna 22 korisnika te šest djelatnika, dok  u karanteni Grada Zagreba trenutno nema korisnika. U Zagrebu je trenutno 772 aktivna slučaja.

Iz Komunalnog i prometnog redarstva pomoćnik pročelnika Željko Renić nanovo je istaknuo da se sugrađani čiji su objekti oštećeni u potresu mogu obratiti nadležnom Sektoru na brojeve: 0800 8802 ili 0800 8805. Također, građani svoje prijave mogu uputiti i na mail adresu: potres@zagreb.hr, a prijava treba sadržavati osobne podatke (ime, prezime,broj telefona, adresa objekta te fotografija ili detaljan opis štete). 

Voditelj operativno- komunikacijskog centra Stipo Mandić izvijestio je da na području policijske uprave zagrebačke u razdoblju od 4. siječnja nije bilo kršenja odluka Nacionalnog stožera. Zabilježeno je osam slučajeva kršenja mjere samoizolacije te su upućene mjere upozorenja od strane policije onima koji su nepravilno nosili ili nisu imali zaštitnu masku.

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba doc.dr.sc. Olivera Majić iznijela je i detaljniji izvještaj o financijskoj procjeni šteta od potresa.

Vanjski stručnjaci su odradili 5 840 terenska očevida na području gradskih četvrti Podsljeme, Gornja Dubrava, Maksimir, Donja Dubrava, Sesvete, Črnomerec, Peščenica, Žitnjak, Podsused, Vrapče, Stenjevec, Trešnjevka – jug, Trešnjevka – sjever, Trnje, Donji grad i Gornji grad – Medveščak. Verificirano je ukupno 5 677 zapisnika. Inženjeri su do danas odradili 20 500 radnih sati, što je u novčanom iznosu 3 000 075 kuna.

Zamjenica Majić dodala je kako za sve sugrađane čiji su domovi pogođeni nedavnim potresom, u prvom redu na području GČ Brezovica, od danas kreće podjela građevinskog materijala za hitnu sanaciju šteta.

Za one koji su prijavili štete, materijal će moći preuzeti svaki dan, od 10,00 – 18,00 sati, na lokaciji Brezovička cesta 98b, kod objekta NK Brezovica. Ostali građani čiji su objekti stradali u potresu s područja Zagreba također mogu zatražiti dodjelu građevinskog materijala za hitne sanacije preko VGČ, predstavnika mjesnih odbora odnosno Gradskog ureda za mjesnu samoupravu koji koordinira navedene aktivnosti.

Na upit planira li Grad ponovno vršiti financijsku procjenu štete na objektima oštećenima u potresu u prosincu, zamjenica je odgovorila kako je gradonačelnik Milan Bandić rekao kako će se procjene ponovno raditi, a prijave za procjenu štete zaprima Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Gradske vijesti - 2021.