clanak False

Konferencija za novinare SCZGZ_ 83 novooboljele osobe u Zagrebu

05.02.2021.
Ukupan broj novooboljelih osoba na području grada Zagreba, prema podatcima HZJZ-a je 83, istaknula je Cecilija Rotim, pomoćnica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar na današnjoj konferenciji za novinare SCZGZ. U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ obavljeno je 712 testiranja na SARS-CoV-2, od kojih je 76 nalaza bilo pozitivno. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 95 novooboljelih osoba, a mjera samoizolacije izrečena je za 148 osoba.

Od 95 obrađenih pozitivnih osoba , 31 je za sada negativne epidemiološke anamneze, 53 osobe su kontakti pozitivnih COVID osoba. Dvije osobe su štićenici - djelatnici domova za starije i ostalih ustanova socijalne skrbi, a obrada za četiri osobe još je u tijeku. Pet osoba se zarazilo na putovanjima, radnim mjestima i tijekom boravka u zdravstvenim ustanovama dok je jedna osoba obrađena od strane liječnika obiteljske medicine, rekla je Cecilija Rotim.

U domovima za starije osobe na području grada Zagreba i drugih ustanova socijalne skrbi u protekla su 24 sata potvrđena tri pozitivna korisnika. Tijekom proteklog dana zbog pozitivnog nalaza na SARS-CoV-2 kod jednog nastavnika, jednog nenastavnog djelatnika i jednog učenika osnovnih škola te dva učenika srednjih škola, izrečena je mjera samoizolacije za 42 učenika osnovnih te 43 učenika srednjih škola. U Zagrebu  su trenutno 434 aktivna slučaja.
 
Željko Renić iz komunalnog i prometnog redarstva kazao je da su nadležne gradske službe do današnjeg dana postupale na 18 338 lokacija te prikupile 40715 tona građevinskog otpada.
 
Zamjenica gradonačelnika doc. dr. sc. Olivera Majić iznijela je detaljniji izvještaj o financijskoj procjeni šteta od potresa na današnji dan:  vanjski stručnjaci stručnog povjerenstva do danas su odradili 7018 terenskih očevida na području GČ Podsljeme, Donja i Gornja Dubrava, Maksimir, Sesvete, Črnomerec, Peščenica-Žitnjak, Podsused-Vrapče, Stenjevec, Trešnjevka sjever i jug, Trnje, Donji i Gornji grad te Medvešćak. Verificirano je ukupno 6 879 zapisnika, a inženjeri su na terenu odradili i obradili 25 050 radnih sati.

Zamjenica je istaknula da su i nadalje otvorene besplatne telefonske linije za naše sugrađane, te dodala da se do danas oko 1000 sugrađana obratilo na punktovima  pri vijećima gradskih četvrti za pružanje pomoći glede prikupljanja dokumentacije za obnovu zgrada oštećenih u potresu. Molim sugrađane da i nadalje ostanemo odgovorni i pridržavaju se propisanih epidemioloških mjera.

O situaciji na sljemenskom skijalištu zamjenica gradonačelnika Olivera Majić rekla je da će Grad unatoč postojećim propisanim protokolima u svim sportskim objektima pa tako i na skijalištu pojačati broj covid redara, broj predstavnika gorske službe spašavanja te djelatnika interventne policije. Uvest ćemo internetsku prodaju karata kao i dodatne blagajne te ćemo adekvatnijim označavanjem i postavljanjem staza omogućit sugrađanima sigurne uvjete za skijanje, dodala je zamjenica.
 
Na novinarski upit o dozvoljenim ponovnim posjetima u domovima za starije osobe, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić kazala je da svaka Ustanova organizira posjete sukladno svojim mogućnostima pridržavajući se epidemioloških mjera, a korisnici koji su preboljeli covid 19 kao i oni koji su cijepljeni drugom dozom mogu izaći van. Posjete se moraju dogovoriti unaprijed i ograničeno je vrijeme trajanja, ali situacija je sve bolja te su korisnici i njihove obitelji puno sretniji i zadovoljniji.

Gradske vijesti - 2021.