clanak False

Konferencija za novinare Stožera CZGZ - 26. ožujka

26.03.2021.

Ukupan broj novooboljelih osoba u Zagrebu, prema podacima HZJZ-a je 291 izjavio je za medije ravnatelj NZJZ Dr. Andrija Štampar Zvonimir Šostar, na konferenciji Stožera CZGZ, koja se održala jutros u predvorju Gradske uprave. U Karanteni Grada Zagreba nalazi se 19 osoba, a u Zagrebu je trenutno 1 368 aktivnih slučajeva.
U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ Dr. Andrija Štampar obavljena su 1.033 testiranja na SARS-CoV-2 i 234 su nalaza bila pozitivna. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 324 novooboljele osobe, a mjera samoizolacije izrečena je za 709 osoba.
 
U domovima za starije na području Zagreba i drugim ustanovama socijalne skrbi u protekla 24 sata nisu dijagnosticirani novooboljeli djelatnici i korisnici. Tijekom proteklog dana zbog pozitivnog nalaza testa na SARS-CoV-2 kod 21 učenika i jednog nastavnika osnovnih te 10 učenika srednjih škola, izrečena je mjera samoizolacije za 394 učenika osnovnih i 182 učenika srednjih škola.
 
Ravnatelj Šostar istaknuo je na kraju svog izlaganja, kako će u koordinaciji s Ministarstvom zdravstva te Gradskim uredom za zdravstvo, a zbog iznimnih okolnosti koje su se nepovoljno odrazile na mentalno zdravlje mladih, u narednom periodu doći do proširenja mreže djelatnika u Službi za mentalno zdravlja sa dodatna dva tima.
 
Zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Željka Josipović kazala je kako je tijekom jučerašnjeg dana obavljeno je 269 antigenskih testiranja, a pozitivno je bilo 56 nalaza odnosno 20,8%.
 
Prema riječima Željka Renića iz komunalnog i prometnog redarstva, s 19 668 lokacija je prikupljeno 43 815 tona građevinskog otpada.

Stipo Mandić iz Policijske uprave zagrebačke rekao je kako su u periodu od 22. do 26.3 zabilježena 32 slučaja kršenja odluka Nacionalnog stožera. Također je zabilježeno 28 slučajeva kršenja mjere samoizolacije.

Načelnica Stožera civilne zaštite Grada Zagreba doc. dr. sc. Olivera Majić je nazočne detaljno izvijestila o financijskoj procjeni štete od potresa. Inženjeri su odradili 29 700 radnih sati, što financijski iznosi 4 455 000 kuna. Istekao je rok za podnošenje prijava na Javni poziv za dodjelu novčane pomoći građanima čiji su domovi oštećeni u potresu  te je pristiglo 830 prijava. Za Javni poziv za subvenciju kamata pristigla je samo jedna prijava, a za prijavu štete na osobnim automobilima pristigle su 84 prijave.

Načelnica Majić naglasila je kako je zaključkom Gradske skupštine donesena odluka o tome kako će Grad Zagreb podmiriti račune i nadoknade iznosa plaćenih računa za električnu energiju sugrađana koji žive u stambenim kontejnerima na području Zagreba.

Obrasci zahtjeva mogu se preuzeti ovdje i u svim pisarnicama Gradske uprave.
 

Gradske vijesti - 2021.