clanak False

Moje Sljeme - nova mobilna aplikacija Grada Zagreba

15.04.2021.
Na tragu kontinuiranog razvoja on-line servisa i digitalnih rješenja pomoću kojih Grad Zagreb pruža usluge građanima, razvijena je nova aplikacija koja će sugrađane i goste potaknuti na zdraviji i kvalitetniji način življenja.

Radi se o aplikaciji "Moje Sljeme", koju su kod Pilane Bliznec predstavili zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević i pročelnik Ureda gradonačelnika Miro Laco.

„Ova aplikacija omogućit će našim sugrađanima da na jedan siguran način koriste sve staze koja Medvednica nudi“, istaknula je zamjenica Pavičić Vukičević koja se prisutnima obratila putem video-poziva.

„Sigurna sam da će aplikacija biti korisna mnogima, kao dodatna motivacija da se pokrenu i provedu aktivan odmor u prirodi, a u konačnici će mnogima odlazak u prirodu učiniti atraktivnijim“ rekla je zamjenica istaknuvši važnost mentalnog i fizičkog zdravlja u trenutnim uvjetima epidemije. „Nažalost ne možemo predvidjeti kada će naš život izgledati kao prije, ali možemo novom i zdravom navikom kao što je odlazak u prirodu obogatiti našu svakodnevnicu i na taj način poboljšati naše fizičko i psihičko zdravlje.“ 

„Grad Zagreb je lider u digitalizaciji javnih usluga u Republici Hrvatskoj“ naglasio je pročelnik Laco te dodao da je ova aplikacija rezultat sustavne digitalizacije javne uprave. 

Pročelnik je objasnio da su administratori spremni i na pohvale i na kritike, a sve dobre sugestije bit će odmah provedene kroz sustav. Najavio je i da će uskoro biti spremna aplikacija na engleskom jeziku.

Aplikaciju "Moje Sljeme", Grad Zagreb je namijenio svojim sugrađanima i svim posjetiteljima grada s ciljem približavanja prirodi, aktivnog odmora na otvorenom, povratka Zagrepčana na obronke i vrhove Medvednice te poticanja zdravog načina življenja i populariziranja hodanja, što je od velike važnosti za očuvanje fizičkog i psihičkog zdravlja, posebno u ovo doba pandemije koronavirusa.

Svrha samog projekta je predstaviti sadržaj Medvednice krajnjem korisniku te mu omogućiti osnovne navigacijske funkcionalnosti prilikom posjeta Medvednici. U tom kontekstu, glavne funkcionalnosti aplikacije su:
• Navigacija po stazama ili odabranom odredištu;
• Mape staza grupirane po trajanju uspona;
• Sve ostale korisne informacije vezano za svaku stazu te pretraga staza pomoću filtera (kao što su: duljina uspona, težina uspona, popis odredišta na stazi);
• Korisne informacije za svako odredište, bilo ono planinarski dom, ugostiteljski objekt, smještaj ili neka druga znamenitost, koje se također mogu pretraživati po zadanim filterima.

Sve navedeno omogućit će sigurno planinarenje i istraživanje Medvednice - kako za one neiskusne planinare koji će dobiti osjećaj sigurnosti, tako i za one malo iskusnije koji će na taj način istražiti neotkrivene dijelove Medvednice.

Takvo aplikativno rješenje, koje na jednom mjestu sadrži sve - mapu staza sa svim korisnim parametrima, rute i navigaciju prema željenim odredištima, prva je takva aplikacija u regiji, a među prvima u svijetu. Grad Zagreb to i zaslužuje s obzirom da je jedan od rijetkih glavnih gradova koji u neposrednoj blizini ima 'svoje brdo'.

Osim za sugrađane, aplikacija "Moje Sljeme" je, među ostalim, i izvrstan alat za povećanje kvalitete turističke usluge za strane i domaće posjetitelje, a također, na tragu zdravog življenja, za očekivati je nakon određenog vremena i manji broj automobila na Sljemenu. 

Pogledajte promotivni video.
Aplikaciju možete preuzeti na www.zagreb.hr.
Primjedbe, prijedloge i zamolbe za tehničkom podrškom možete poslati na e-adresu: moje.sljeme@zagreb.hr.
 

Gradske vijesti - 2021.