clanak False

Nastavak programa edukacije i cijepljenja protiv HPV-a

Nastavak provedbe Programa odgovornog spolnog ponašanja mladih i cijepljenja protiv HPV infekcije u gradu Zagrebu.
25.10.2013.

U zgradi Gradske uprave održana je konferencija za novinare Zašto zatvaramo vrata budućnosti, na kojoj je predstavljen nastavak provedbe Programa odgovornog spolnog ponašanja mladih i cijepljenje protiv HPV infekcije u gradu Zagrebu.
 
Pozdravivši daljnju intenciju Povjerenstva za prevenciju HPV-om da do donošenja Nacionalnog programa cijepljenja nastavi provedbu Program, gradonačelnik Milan Bandić je naglasio kako su edukacija i cijepljenje dobre prevencije raka vrata maternice te jedina sigurnost da će se sačuvati mnogi životi: Sve javnozdrastvene aktivnosti Grada do sada, uključujući i ovu , usmjerene su u konačnici prema jednom cilju – da od raka vrata maternice u gradu Zagrebu ne umre niti jedna žena. 

Podsjetimo, Grad Zagreb je od 2008. provoditelj jedne od najvećih i najzahtjevnijih javnozdrastvenih akcija prevencije raka vrata maternice edukacijom i cijepljenjem HPV cjepivom koje štiti od zaraze HPV-om, uzročnikom vrata maternice. 

Akcija se nastavlja i u ovoj školskoj godini, programom kojim su obuhvaćeni učenici osmih razreda za koje je omogućeno besplatno cijepljenje, no odaziv je još uvijek mali. Stoga, kako se čulo, treba inzistirati na edukaciji i savjetovalištima, kao i uvođenju redovitog cijepljenja, jer za čitave generacije djevojčica koje se danas cijepe, budućnost će biti puno kvalitetnija. 

Uz gradonačelnika, konferenciji su prisustvovali i pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum, ravnatelj zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar Zvonimir Šostar, te predsjednik i dopredsjednica Povjerenstva za prevenciju infekcije HPV-om, Mihael Skerlev i Marina Kuzman.