clanak False

Novi Hrvatski prirodoslovni muzej po mjeri najvećih svjetskih metropola

31.03.2021.
Danas je u Galeriji Klovićevi dvori predstavljen projekt „Čuvar baštine kao katalizator razvoja, istraživanja i učenja – novi Hrvatski prirodoslovni muzej“ vrijedan više od 69 milijuna kuna, a koji će po svom završetku krajem 2023. godine omogućiti potpunu rekonstrukciju i dogradnju Palače Amadeo, ugradnju suvremene prezentacijske i multimedijalne opreme za prezentaciju izabranog fundusa te nove laboratorije opremljene modernom tehnologijom koji će biti na raspolaganju svim korisnicima muzeja.

Nositelj projekta „Čuvar baštine kao katalizator razvoja, istraživanja i učenja – novi Hrvatski prirodoslovni muzej“ je Hrvatski prirodoslovni muzej, a partneri projekta su Grad Zagreb i Turistička zajednica grada Zagreba.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 69.272.612,59 kuna, od čega Europska unija sufinancira 57.251.417,40 kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Grad Zagreb je za projekt izdvojio 12.021.195,19 kuna.

Zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, pozdravivši prisutne, istaknula je važnu činjenicu kako nas od sada pa da 2023., kada je zakazano otvorenje novog Prirodoslovnog muzeja, dijeli jako malo vremena. ''Dvije milijarde kuna iz EU fondova  ''sliti'' će se u Zagreb i zagrebačku kulturu, a četvrtina tog iznosa, odnosno 500 milijuna kuna uložit će se u kulturne ustanove na ovom području. Na to sam izrazito ponosna, na potrebu da stvaramo, na želju da se ide naprijed, puni dobrih emocija usprkos okolnostima koje su nas zatekle! Mogu samo naglasiti da konačnu realizaciju i otvorenje iščekujemo s nestrpljenjem.''

Direktorica TZGZ Martina Bienenfeld kazala je kako je ovaj projekt od velikog turističkog značaja za Zagreb. ''Kultura i kulturni sadržaji su velikim dijelom razlog zašto nam strani posjetitelji dolaze. Važno nam je pozicionirati se na kulturnoj mapi kao važan konkurent ostalim turističkim destinacijama, a uključivanjem u ovaj Projekt ta se pozicija dodatno osnažuje.

Cjelovita obnova uključit će građevinske radove, potpunu zamjenu svih instalacija, a poboljšat će se i toplinska izolacija, uz primjenu energetski učinkovitijih sustava. Osigurat će se i nesmetani pristup i kretanje osoba s invaliditetom i smanjene pokretljivosti. Dodatni prostor za proširenje stalnog postava Hrvatskog prirodoslovnog muzeja i brojne nove aktivnosti postići će se natkrivanjem središnjeg dvorišta Palače Amadeo i izmještanjem cjelokupnog fundusa u nove čuvaonice na Novom Petruševcu, čime će se bitno unaprijediti kapaciteti turističke ponude Grada Zagreba u rekonstruiranoj Palači Amadeo. Otvorit će se i novi pristup muzeju i Gornjem gradu preko Vrazovog šetališta, spojnice između zelenog Tuškanca i urbane Demetrove, koja će imati važnu ulogu u revitalizaciji gornjogradskog područja. Prostor od Vrazovog šetališta iskoristit će se i za uvođenje prirodoslovnog  sadržaja s naglaskom na cjelinu „Botanika na Tuškancu“.
Sljedeća aktivnost projekta odnosi se na uspostavljanje novog stalnog postava, multimedijalne i multifunkcionalne dvorane, suvenirnice i muzejskog ugostiteljskog objekta. U novom stalnom postavu posjetitelji će moći vidjeti niz reprezentativnih eksponata iz niza zbirki s objašnjenjima, pripadajućim grafikama, kartama, ilustracijama i fotografijama, kao i multimedijalnim interaktivnim prezentacijama vezanim uz određenu tematsku cjelinu.

Svaki će posjetitelj moći izabrati interpretacijsku razinu kroz koju želi razgledavati određene teme u postavu, a novoopremljena multimedijalna dvorana omogućit će interaktivnu prezentaciju postojećih i novih multimedijalnih sadržaja na temu bogate hrvatske prirodoslovne baštine.

Novina ovog projekta koja predstavlja značajan iskorak u prezentaciji kulturne baštine i obogaćivanju turističke ponude Grada Zagreba je opremanje oglednog laboratorija koji će njegovim korisnicima omogućiti upoznavanje s osnovnim metodama rada u biološkoj i geološkoj znanosti, koje do sada nisu javno prikazane. U oglednom laboratoriju korisnici će po prvi put moći uživo pratiti tijek analiza u interpretaciji muzejske baštine. Naposljetku, korisnici će u okviru interaktivnog laboratorija uz mogućnost rada „in situ“ sami moći stvarati nove vrijednosti za prirodoslovlje. Dio znanstvenih aktivnosti otvorit će se za javnost u suradnji s obrazovnim institucijama, što će omogućiti i aktivan rad učenicima i studentima. Edukacijske radionice namijenjene osnovnoškolskim i srednjoškolskim uzrastima doprinijet će pobuđivanju znatiželje o prirodoslovnom svijetu, dok će sadržaji za sve uzraste doprinijeti prirodoslovnom opismenjavanju, važnom alatu za razumijevanje fizičkog i prirodnog svijeta i smještanje prirodoslovlja u društveni i kulturni kontekst. 

Realizacija ovog projekta omogućit će zapošljavanje 12 novih zaposlenika, uz očekivano dodatno zapošljavanje do kojeg će dovesti povećanje opsega aktivnosti i novih atraktivnih sadržaja koji omogućuju nove spoznaje o prirodoslovlju. Cjelovita obnova gornjogradske Palače Amadeo i novi atraktivni sadržaji u funkciji su razvoja održivog turizma Grada Zagreba i postizanja ciljeva Urbane aglomeracije Zagreb. Kulturna baština, interpretirana na suvremeni način, posjetiteljima omogućuje novu dimenziju iskustva žive i nežive prirode i upoznavanje s respektabilnom hrvatskom prirodoslovnom tradicijom, ali i obogaćivanje atraktivnosti Zagreba kao poželjne turističke destinacije.

Ravnateljica Muzeja Tatjana Vlahović istaknula je kako je ideju suvremenog, novog i još boljeg Muzeja, koji će stati uz bok prirodoslovnim muzejima u svjetskim metropolama, ispočetka podržao Ivica Lovrić, pročelnik tadašnjeg Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba. ''Bez njegove potpore i svesrdne vjere zamjenice gradonačelnika u ovaj projekt, danas ne bi bili u ovoj fazi adaptacije Muzeja i na tome im od srca hvala. Također želim zahvaliti i Tediju Lušetiću i aktualnoj pročelnici Gradskog ureda za kulturu Milani Vuković Runjić!''

Na konferenciji su sudjelovale i muzejska savjetnica Iva Mihoci te zamjenica ravnatelja SAFU-a Josipa Herceg Zebu.
 

Gradske vijesti - 2021.