clanak False

Obljetnica raketiranja Zagreba

02.05.2021.
U znak sjećanja na sugrađane stradale u raketiranju Zagreba početkom svibnja 1995., zamjenica gradonačelnika dr.sc. Jelena Pavičić Vukičević, u društvu s predstavnicima Udruge civilnih žrtava grada Zagreba i Zagrebačke županije, položila je vijenac i zapalila svijeću na Trgu svibanjskih žrtava 1995.

Ovih se dana prisjećamo uspješne vojno-redarstvene akcije Bljesak, ali i odmazde jugoslavenske vojske nad velikim gradovima, među kojima je bio i Zagreb. U napadu je poginulo sedam, a ranjeno više od 200 civila. Civilne žrtve, naši sugrađani položili su živote za našu domovinu i najmanje što možemo učiniti je da ih se na današnji dan prisjetimo i s njihovim obiteljima položimo vijenac, rekla je zamjenica Pavičić Vukičević.

U raketnim napadima na civilne ciljeve u Zagrebu, koji su bili odmazda za vojni poraz pobunjenih Srba tijekom Operacije Bljesak, projektili su 2. svibnja pali na križanje Vlaške i Draškovićeve ulice (današnji Trg svibanjskih žrtava 1995.), a dan nakon i na Dječju bolnicu u Klaićevoj, pokraj Hrvatskog narodnog kazališta, na park Zrinjevac te pokraj Doma umirovljenika Centar.

Gradske vijesti - 2021.