clanak False

Obnova kulturne baštine - Groblje Mirogoj na popisu sedam najugroženijih lokaliteta kulturne baštine u Europi za 2021.

08.04.2021.
Prema popisu Udruge za europsku baštinu Europa Nostra, spomenički kompleks Mirogoj uvršten je na popis sedam najugroženijih lokaliteta kulturne baštine u Europi za 2021., a s pomoću sredstava iz EU fondova uskoro će započeti obnova oštećenih objekata na groblju, čulo se danas na konferenciji za medije ispred crkve Krista Kralja na Mirogoju.

Uime zamjenice gradonačelnika Jelene Pavičić Vukičević prisutnima se obratio pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić. „Nakon razornog potresa koji je prošle godine pogodio Zagreb, Uprava Gradskih groblja Zagreb, Zagrebački Holding i Gradska uprava su u suradnji s Ministarstvom kulture i medija Republike Hrvatske poduzeli niz aktivnosti kako bi sanirali nastale štete. Napravljena je temeljna zaštita mirogojskih arkada te je izrađen dio projektne dokumentacije za cjelovitu obnovu“, rekao je.

Naglasio je da se iz Fonda solidarnosti EU očekuje oko 100 milijuna kuna za izradu cjelokupne dokumentacije i za prvu fazu obnove. „Uz ova sredstva svakako očekujemo i pomoć Europske investicijske banke, kako po pitanju stručnih savjeta, tako i novčanih sredstava“, rekao je pročelnik Lovrić. Naglasio je, također, da Grad Zagreb osim obnove kulturne baštine na Mirogoju vodi brigu i o nadogradnji arkada pa je najavio kako će na ljeto, na južnome dijelu groblja započeti izgradnja novih arkada u dužini od oko jednog kilometra.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek je izjavila da je potres nanio razorna oštećenja tako da se dijelovi objekata moraju razgraditi i demontirati te ukloniti kako bi se spriječila veća razaranja i veće štete. „Ovaj će nam upis pomoći u mobiliziranju stručnjaka i financijskih sredstava za obnovu Mirogoja. Procjena je da će troškovi za prve radove što će se financirati iz Fonda solidarnosti EU iznositi 97 milijuna kuna. Radi se o radovima na hitnoj sanaciji, a sredstva su odobrena. Na Mirogoju ćemo, kao i na ostalim kulturnim dobrima u Zagrebu, relativno brzo vidjeti početak realizacije, međutim jasno je da će obnova ovog kompleksa biti dugotrajna  jer se radi o iznimno kompleksnom spomeniku koji zahtijeva veliki stručni angažman“, istaknula je ministrica.
Napomenula je da cjelovita obnova objekata na Mirogoju sa sanacijom šteta nastalih u potresu podrazumijeva i očuvanje svojstva kulturnih dobara, ojačanje konstrukcije i prilagodbu na suvremene uvjete korištenja.

Obnovu su za program 7 Most Endangered za 2021. nprominirale  organizacije članice Europe Nostra i njoj pridružene organizacije, ugledni pojedinci iz cijele Europe i članovi Europskog saveza za baštinu (European Heritage Alliance).
 
 

Gradske vijesti - 2021.