clanak False

Održan drugi sastanak partnera projekta „URBAN LEARNING“

04.11.2015.
U organizaciji koordinatora projekta TINA Viena i gradova Amsterdam i Zaanstad, 01.-03. studenoga 2015. održan je drugi sastanak partnera projekta URBAN LEARNING koji je uključivao dva studijska obilaska vezana za urbano energetsko planiranje u Amsterdamu i Zaanstadu. Na sastanku je u ime Grada Zagreba, Gradskog Ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj sudjelovala viša stručna savjetnica pročelnika Sanja Malnar Neralić.

Prvoga dana održan je studijski obilazak Amsterdama. Predstavnici Grada Amsterdama organizirali su obilazak Amsterdama biciklima pokazujući primjer urbanog energetskog planiranja grada. Partneri projekta imali su priliku informirati se o načinu organizacije urbanog područja u dijelu stanovanja (nove stambene četvrti i prenamjena starih industrijskih zona u poslovno-stambene četvrti), energetske (korištenje obnovljivih izvora energije, energetska infrastruktura) i prometne povezanosti (biciklističke staze, prijevoz brodom i sl.) te industrije.

Drugog dana održan je kratki posjet Vijećnici Zaanstada gdje je gradonačelnik Zaanstada pozdravio partnere projekta te im zaželio uspješan rad na projektu. Nakon toga je u gradskoj zgradi Omgevingsdienst održan sastanak partnera projekta. Na sastanku su u prijepodnevnim satima partneri razmijenili informacije o postojećem urbanom procesu planiranja u gradovima te o postupku mapiranja ključnih elemenata vezanih za razvoj urbanih energetski procesa. Nadalje, organiziran je studijski obilazak brodom industrijskog dijela Zaanstada, koji je ujedno organiziran kao sastanak s predstavnicima lokalne radne grupe Zaanstada vezane za urbano energetsko planiranje. U poslijepodnevnim satima nakon rada u grupama gradovi partneri projekta usporedili su međusobno proces urbanog razvoja fokusirajući se na razlike i sličnosti osnovnih elementa te odgovarajuće energetske specifičnosti.

Trećeg dana su na sastanku partneri projekta razmijenili primjere dobre prakse vezano za alate i instrumente te inovativne energetske sustave vezano za urbano energetsko planiranje. Također su razmijenjene informacije o sastancima lokalnih radnih grupa. Predstavnici Amsterdama su kroz interaktivnu radionicu prezentirali kako zainteresirati sudionike sastanaka lokalnih radnih grupa za aktivno sudjelovanje. Nadalje, raspravljano je na koji način će gradovi partneri uključiti manje gradove u diseminaciju projekta URBAN LEARNING. Također, u okviru radnog paketa 2 (WP2) projekta dogovoreno je da svaki grad partner ima mogućnost izabrati 2 studijska obilaska po izboru.

Slijedeći sastanci partnera projekta URBAN LEARNING će se održati sljedeće godine i to: 14.-15. ožujka u Zagrebu; 16.-17. lipnja u Stokholmu i 24.-25. listopada 2015. u Varšavi.

Grad Zagreb, zajedno s ostalim međunarodnim partnerima sudjeluje na projektu „URBAN LEARNING“ u sklopu EU programa HORIZON2020-EE-2014-3-MarketUptake, tema EE07-2014. Projekt je započeo 1. ožujka 2015. Predviđeno trajanje projekta je 30 mjeseci. Koordinator projekta je TINA Vienna Urban Technologies & Strategies GmbH, a osim Grada Zagreba u projektu sudjeluju i gradovi Amsterdam, Beč, Berlin, Pariz, Stockolm Varšava i Zaanstad. Cilj projekta je integrirati energetski učinkovit način urbanog planiranja u gradskim upravnim tijelima. Fokus je stavljen na energetski učinkovito upravljanje, planiranje razvoja novih ili obnove postojećih urbanih područja. 

Više informacija o projektu možete pronaći na www.urbanlearning.eu.