clanak False

Sedmi sastanak partnera projekta URBAN LEARNING

24.05.2017.
U organizaciji koordinatora projekta TINA Vienna i pariške agencije za klimu APC, od 22.-23. svibnja 2017. se održao sedmi sastanak partnera projekta URBAN LEARNING uz studijski posjet eko četvrti Clichy Batignolles u sjevernom dijelu Pariza. Na sastanku je u ime Grada Zagreba, Gradskog Ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj sudjelovala Sanja Malnar Neralić, viša stručna savjetnica pročelnika.

Grad Zagreb, zajedno s ostalim međunarodnim partnerima sudjeluje na projektu „URBAN LEARNING“ u sklopu EU programa HORIZON2020-EE-2014-3-MarketUptake, tema EE07-2014. Projekt je započeo u ožujku 2015., a završava u studenom 2017. Koordinator projekta je TINA Vienna Urban Technologies & Strategies GmbH, a osim Grada Zagreba u projektu sudjeluju i gradovi Amsterdam, Beč, Berlin, Pariz, Stockolm Varšava i Zaanstad te EIHP (Energetski institut Hrvoje Požar), BEA (Berliner Energiea Gentur Gesellschaft mit Beschrankter Haftung), APC (Agence Parisienne du Climat Association). Cilj projekta je integrirati energetski učinkovit način urbanog planiranja u gradskim upravnim tijelima. Fokus je stavljen na energetski učinkovito upravljanje, planiranje razvoja novih ili obnove postojećih urbanih područja.

Prvoga dana sastanka, partneri projekta pozdravljeni su od strane predstavnice Grada Pariza i direktorice APC-a koja je ukratko održala prezentaciju o naporima koje Grad Pariz ulaže vezano za klimatsku i energetsku politiku. U daljnjem tijeku sastanka gradovi partneri ukratko su informorani o situaciji i postignućima od zadnjeg sastanka partnera održanom u Berlinu u ožujku 2017. Nastavljena je rasprava o radnom paketu WP2–Inovativne tehničke mogućnosti i radnom paketu WP4–Inovativne upravljačke mogućnosti za integrirano urbano energetsko planiranje.

U drugom dijelu dana održan je posjet eko četvrti Clichy Batignolles u sjevernom dijelu Pariza (17. okrug). Radi se o projektu koji je ujedinio građane, političare, urbaniste, arhitekte, krajobrazne dizajnere, energetičare, javne i privatne developere, industrijski sektor itd. u stvaranju eko stambeno-poslovnog područja na 50 hektara površine (od čega se u centralnom dijelu na 10 hektara proteže park) u vlasništvu Grada Pariza s ciljem značajnog smanjenja CO2.

Drugoga dana sastanka raspravljalo se o radnom paketu WP5-Elementi replikaciju, za čiju koordinaciju je zadužen Grad Zagreb u suradnji s EIHP-om. Grad Zagreb je prethodno dostavio nacrt dokumenta u kome su opisani elementi (primjeri pravnih osnova, dionika, upravljačkih procesa, planiranja i monitoringa gradova partnera vezano za urbano i energetsko planiranje) koji bi drugim gradovima mogli poslužiti kao primjer za replikaciju. Raspravu oko dokumenta vodio je predstavnik EIHP nakon čega je Sanja Malnar Neralić iz Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Grada Zagreba nadovezujući se na raspravljani dokument, prezentirala i moderirala raspravu oko prijedloga nacrta naslovnice koja bi trebala na webu vizualno prikazati i privući odgovarajuće dionike te dati mogućnost uvida u pojedine elemente spomenutog dokumenta i pripadajuće materijale koji proizlaze iz provedenih analiza u okviru projekta. Također je održan i rad u grupama vezano za ovaj radni paket. Nadalje su raspravljana administrativna i financijska pitanja (izvršenje proračuna) te WP6-diseminacija projekta.

U popodnevnom dijelu održana je panel rasprava kojoj se pridružila zamjenica gradonačelnika i izvršna gradska vijećnica Grada Beča Maria Vassilakou. Na panelu su predstavnici gradova iznijeli svoja iskustva te glavne zaključke proizašle iz provedbe projekta. Gospođa Vassilakou zahvalila je predstavnicima gradova partnera na dobivenim informacijama te izrazila želju da se o ovoj temi upoznaju i ostali donositelji politika na slijedećem, završnom sastanku i konferenciji koja će se održati u Beču 16.-18. listopada 2017.
Više informacija o projektu možete pronaći na www.urbanlearning.eu.