clanak False

Održan prvi okrugli stol „Važnost deinstitucionalizacije osoba s invaliditetom i starijih osoba u vrijeme pandemije“Nova kategorija

15.03.2023.
U sklopu projekta „Za život u zajednici“, kojeg Humanitarna udruga „fra Mladen Hrkać“ provodi u partnerstvu s Gradom Zagrebom, dana 11. srpnja 2022. održan je okrugli stol na kojem je potaknuta rasprava o deinstitucionalizaciji u Hrvatskoj te razvoju i značaju izvainstitucionalnih usluga i programa kao optimalnog modela pružanju podrške pripadnicima ranjivih skupina.
 
Na okruglom stolu sudjelovale su mr.sc. Vlatka Šimunović, psihologinja iz Humanitarne udruge „fra Mladen Hrkać“, socijalna radnica Jasna Lesički iz Centra za rehabilitaciju Stančić i Milena Koren, voditeljica Službe za pripremu poziva iz područja socijalne uključenosti i FEAD u  Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, koje su pružile dodatne informacije o ovoj temi te primjere dobre prakse u radu.
 
Prvi, od ukupno tri okrugla stola koja će se održati u okviru navedenog projekta, moderirala je Dunja Hohnjec, psihologinja i  voditeljica projekta, istaknuvši kako je ovo jedinstvena prilika za razmjenu iskustava i znanja čime možemo uistinu osvijestiti potrebe i mogućnosti za razvoj izvaninstitucionalnih usluga i pružiti osobama s invaliditetom te osobama treće životne dobi skrb koja im je potrebna.
 
Zaključeno je da će razvoj procesa deinstitucionalizacije potaknuti integracija socijalnog i zdravstvenog sustava, zakonodavni okvir po modelu „novac prati korisnika“ putem vaučera, posebni natječaji za socijalne inovacije, stvaranje mreže socijalnih usluga kroz brošuru/web aplikaciju kako bi bile dostupnije, zadovoljenje različitih potreba korisnika kroz usluge osobne asistencije, majstora u kući i druge.