clanak False

Otvoren 17. festival dokumentarnog filma ZagrebDox

13.06.2021.
Projekcijom ukrajinskog filma "Zemlja plava poput naranče" redateljice Iryne Tsilyk večeras je u kino dvorani Studenskog centra počeo međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox.

Poznat kao najznačajniji festival svoje vrste u ovom dijelu Europe, gledateljima nudi ostvarenja dugog i kratkog metra koji predstavljaju osebujne i važne priče, aktualna zbivanja i intrigantne teme koje zaokupljaju kako globalnu pozornicu, tako i lokalne sredine.

Uime zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, festival je otvorio njegov zamjenik Luka Korlaet koji je istaknuo kako ovogodišnji program, s čak 84 filma u raznim kategorijama, potvrđuje važnost i vitalnost dokumentarnog filma u filmskoj industriji.

„Ovakvim, interdisciplinarnim pristupom, koji nadopunjuje onaj reprezentativni, ovogodišnji program omogućuje usavršavanje novih filmskih naraštaja te doprinosi njegovanju dokumentarizma u Hrvatskoj, a rezultat se vidi i u broju premijera domaćih, i to većinom mladih, autora na ovogodišnjem festivalu“, rekao je zamjenik gradonačelnika. Čestitao je organizatorima na trudu i ljubavi koju ulažu sve ove godine, a svim sudionicima ZagrebDoxa iz Hrvatske i inozemstva zaželio ugodan boravak u Zagrebu.

Nenad Puhovski, osnivač i direktor ZagrebDoxa je istaknuo kako je ovogodišnje izdanje festivala od iznimne važnosti za industriju dokumentarnog filma jer se publika vraća u kino dvorane, a autori svoje radove žele predstaviti na značajnim festivalima poput ovog. Izdvojio je uradak Iryne Tsylik, s kojim je otvoren festival, kao primjer kvalitenih produkcija na ovogodišnjem festivalu. Film „Zemlja plava poput naranče“ ovjenčan je brojnim nagradama, među kojima su i ona za najbolju režiju na Sundance Film Festivalu te velika nagrada žirija na Međunarodnom filmskom festivalu u Seattleu.

Sedamnaesto izdanje ZagrebDox-a održavat će se do 20. lipnja u Kinu SC, Teatru &TD i MM centru Studentskog centra u Zagrebu te na Ljetnoj pozornici Tuškanac, a uz potporu Grada Zagreba i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Gradske vijesti - 2021.