clanak False

Otvoren Centar za pružanje usluga u zajednici Novi Jelkovec

16.02.2021.
Centar za pružanje usluga u zajednici Novi Jelkovec osigurava nadstandardnu skrb za naše sugrađane te je još jedan dokaz da je Zagreb grad jednakih mogućnosti za sve, rekao je jutros gradonačelnik Milan Bandić na svečanome otvorenju Centra – javne ustanove socijalne skrbi čiji je osnivač Grad Zagreb. Dodao je da je novootvoreni Centar rezultat sinergije više čimbenika, od integracije, mobilnosti, susretljivosti, solidarnosti do pristupačnosti Grada Zagreba i nevladinih udruga.

Centar Novi Jelkovec je osnovan radi pružanja socijalnih usluga u zajednici, i to djeci s teškoćama u razvoju, mlađim punoljetnim i odraslim osobama s invaliditetom.

Odlukom o osnivanju Centra za pružanje usluga u zajednici Novi Jelkovec, Grad Zagreb je u prosincu 2017. pokrenuo postupak utemeljenja ustanove za pružanje socijalnih usluga, unutar čega je predviđen i  smještaj za 25 osoba s najtežim tjelesnim invaliditetom s organiziranim stanovanjem uz podršku i uslugu boravka s pet stambenih zajednica. Riječ je o organiziranome stanovanju što je najsličnije obiteljskomu. U svakoj stambenoj zajednici je predviđeno stanovanje petero korisnika s dvadesetčetverosatnom stručnom podrškom.

U 2019. je Grad Zagreb opremio, a Centar za pružanje usluga u zajednici Novi Jelkovec je preuzeo 8 prostora na adresama Brune Bjelinskog 9 – 17 i Ladislava Šabana 6 pa se usluga organiziranog stanovanja pruža od 2. studenoga 2020. U centru je trenutno 7-ero korisnika usluge organiziranog stanovanja sa sveobuhvatnom podrškom. Zbog COVID-19 pandemije smještaj je usporeniji, no u naredna 3 mjeseca se očekuje potpuna popunjenost smještajnih kapaciteta.

Centar Novi Jelkovec u svojim novouređenim prostorima pruža uslugu organiziranog stanovanja te poludnevnoga / cjelodnevnog boravka odraslim osobama s tjelesnim oštećenjem. Uz timsku podršku stručnih radnika, osobe s invaliditetom se maksimalno uključuju u život lokalne zajednice te se potiče njihov samostalan život uz potporu. Poštivajući visoke standarde, osobama s tjelesnim oštećenjem je omogućeno korištenje vlastitih sposobnosti i potencijala te socijalna integracija uz individualizaciju potreba i mogućnosti.

Multidisciplinarnim pristupom u radu s korisnicima, mrežom izvaninstitucijskih usluga, povezivanjem odgojno-obrazovnih, kulturnih i sportskih ustanova te udruga koje djeluju u zajednici, Centar postaje primjerom socijalne inovativnosti. Važno je naglasiti da se radi o jedinom  organiziranom stanovanju za osobe s tjelesnim invaliditetom u Hrvatskoj. Prostori udruga (SOIH, Društvo distrofičara Zagreb, CeDePe i Hupt) i Centra se protežu na više od 2 600 m², a u njihovo uređenje i opremanje je uloženo preko 14 milijuna kuna iz proračuna Grada Zagreba.
 

Gradske vijesti - 2021.