clanak False

Otvorena monografska izložba Daniela Butale

25.03.2021.
Večeras je u Galeriji Klovićevi dvori, na Jezuitskom trgu, zamjenica gradonačelnika dr.sc. Jelena Pavičić Vukičević otvorila monografsku izložbu istaknutog karlovačkog umjetnika i likovnog pedagoga Daniela Butalea.  


Ovom izložbom prisjećamo se Daniela Butale koji je inaugurirao svoju autorsku osobnost samostalnom izložbom 1972. godine te ju nastavio razvijati kroz minula desetljeća na više od 100 samostalnih i skupnih izložbi na kojima je prepoznato i apostrofirano njegovo iznimno umijeće. Osim crteža kojima se Butala etablirao kao jedan od najistaknutijih crtača na suvremenoj likovnoj sceni, na ovoj monografskoj izložbi imamo priliku sagledati njegovo stvaralaštvo i u drugim medijima kojima je autor popratio te obogatio svoj dobro znani tematski sadržaj! kazala je obnašateljica dužnosti zagrebačkog gradonačelnika dr.sc. Jelena Pavičić Vukičević čestitavši organizatorima, ravnatelju Galerije Klovićevi dvori Antoniju Picukariću, kustosici izložbe Jasmini Bavoljak i autoru likovnog postava Milanu Bešliću uz zahvalu koju je uputila gradonačelniku Grada Karlovca Damiru Mandiću i Gradskom muzeju Karlovac na suradnji u ovom programu..


Na zagrebačkoj Akademiji Likovnih umjetnosti diplomirao je 1967. u klasi profesora Ive Šebalja. U Karlovcu je podučavao likovnu kulturu u školama, jedan je od najzaslužnijih za pokretanje Zimske likovne kolonije, a od 90-ih nastupa i kao ravnatelj Gradskog muzeja Karlovac. Tehnikom tuša crta nadrealistične motive iz životinjskog svijeta, a 80-ih i 90-ih okosnicu njegovog rada čine sakralne teme. Autorov opus, od 70-ih pa sve do njegove smrti 2017.godine, bit će otvoren za javnost do 2.  svibnja.
 

Gradske vijesti - 2021.