clanak False

Otvorena Prva hrvatska konferencija o potresnom inženjerstvu

22.03.2021.
U povodu 1. godišnjice zagrebačkog potresa danas je na Građevinskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu otvorena 1. Hrvatska konferencija o potresnom inženjerstvu na kojoj su se okupili domaći i međunarodni istraživači, praktičari i kreatori javnih politika, a održava se od 22. do 24. ožujka. Uime Grada Zagreba konferenciji je nazočila dr. sc. Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba.

Konferencija se održava u organizaciji Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i pod visokim pokroviteljstvom Grada Zagreba, predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstva kulture i medija, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine i dr.

Okupivši domaće i međunarodne istraživače, praktičare i kreatore javnih politika, glavni cilj konferencije je da istraži implikacije zagrebačkog potresa na budući razvoj Hrvatske, ali i na druge regije te potrese slabe do umjerene seizmičnosti, uključujući i otpornost Europe kao cjeline na potrese, rekao je dekan Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić.

Također, konferencija želi podignuti svijest o seizmičkom riziku i povećati razinu obrazovanja s pomoću novih istraživanja i prezentiranjem prakse u potresnome inženjerstvu u regiji, ali i potaknuti na međunarodnu suradnju.

Sigurna sam da će ova znanstvena konferencija donijeti nova znanja i da će biti mjesto za razmjenu iskustava i za primjere dobre prakse u području potresnog inženjerstva, naglasila je  dr. sc. Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba.

Prisjećajući se  tragično preminule djevojčice Anamarije Carević, zamjenica Pavičić Vukičević je zahvalila vatrogascima, komunalnim službama, Službi hitne pomoći, Hrvatskoj vojsci i Hrvatskoj policiji, Crvenomu križu i HGSS-u, statičarima i mnogobrojnim volonterima što su   nesebično pridonosili da se posljedice potresa što brže otklone.

Kako je najavila, danas će se na konferenciji predstaviti model urbane obnove razrađen u 12 sektora, a nastao je u suradnji zagrebačkih stručnjaka te 12 fakulteta i instituta. Naime, program obnove gradske jezgre sadržava viziju Zagreba za 21. stoljeće, a rezultat je rada 120-ero eksperata iz različitih znanstvenih područja.
Model je projektno razrađen na Bloku 19, a primjenjiv je na svaki od 168 donjogradskih blokova. O detaljima modela obnove Bloka 19 moći ćete čuti više u nastavku konferencije, rekla je Pavičić Vukičević.

Nakon konferencije održana je i promocija monografije Jutarnjeg lista „Hrvatska 2020. – godina potresa“ kako bi se pružila nova znanja za nastavak obnove Zagreba i poslala poruka o važnosti potresnog inženjerstva i ublažavanja rizika od potresa.
 
 

Gradske vijesti - 2021.