clanak False

Predstavljanje Zaklade „Anamarija Carević“

23.03.2021.
Bazilika Presvetog Srca Isusova u Zagrebu je pretrpjela veliku štetu u potresu. No, nemjerljivo veća šteta se dogodila kada je od posljedica ranjavanja u potresu svoj mladi život nesretno izgubila Anamarija Carević, jedina žrtva zagrebačkog potresa.

Danas, na godišnjicu njezine smrti, u dvorištu Bazilike Presvetog Srca Isusova je zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba doc. dr. sc. Olivera Majić prisustvovala predstavljanju Zaklade koja nosi njezino ime.


Zaklada „Anamarija Carević“ će prikupljati donacije za obnovu Bazilike Presvetog Srca Isusova i za izgradnju Pastoralnog centra koji će se nazvati njezinim imenom.
Na inicijativu mladih vjernika odlučili smo osnovati Zaklade jer ćemo i na taj način doprinijeti obnovi Bazilike. Upravo ova kušnja nam je dala snagu da gledamo dalje i da osim obnove Bazilike rekonstruiramo i dogradimo Pastoralni centar koji će nositi ime Anamarija Carević. Tu ideju smo dali  Anamarijinim roditeljima na promišljanje te su se i oni složili da će to biti trajan spomenik na nju, ali i nadahnuće brojnoj djeci i mladima, rekao je pater Ivan Matić, rektor Bazilike Presvetog Srca Isusova. 

 „Pogled u Baziliku Presvetog Srca Isusova poprilično dočarava stvarnost u kojoj se nalazimo –  ruševina je još uvijek puno, strah je još uvijek prisutan, nesigurnosti je na svakome koraku. Ali, ljudi se okupljaju da bi pomogli. Osnivaju se zaklade, fondovi, a humanitarna djela su u ovoj godini bila na vrhuncu.“, kazala je zamjenica gradonačelnika doc. dr. sc. Olivera Majić ističući da nada i vjera u bolje sutra nadvladava tmurnost sadašnjeg trenutka. „I doista, uz puno muke i truda zgrade će se obnoviti, ceste će se popraviti. I ova Bazilika će, kao i svih ovih godina, ponovo okupljati brojne Zagrepčanke i Zagrepčane potrebne duševnog mira. I ovaj pastoralni centar će okupljati generacije mladih koji će u zajedništvu i molitvi rasti i razvijati se u ljude snažnog i nepokolebljivog duha. Baš kakva je bila i naša draga Anamarija“, zaključila je zamjenica Majić. 

Anamarijina majka, Nataša Carević je rekla je da će s velikim ponosom i ljubavi gledati na novi Pastoralni centar Župe Presvetog Srca Isusova koji će nositi ime njezine kćeri. Vjerujem da će njezino ime ostati u sjećanju bivšim i sadašnjim naraštajima, istaknula je Anamarijina majka.

Osnivanje Zaklade je podržala ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner.
 

Gradske vijesti - 2021.