clanak False

Predstavljen projekt za procjenu trendova u zlouporabi droga

U povodu obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, u zgradi gradske uprave, održana je konferencija za novinare, na kojoj je predstavljen projekt pod nazivom Visokospecifično određivanje zabranjenih opojnih tvari u komunalnoj otpadnoj vodi kao osnova za procjenu trendova zlouporabe opojnih droga na području Grada Zagreba.
21.12.2009.

U povodu obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, u zgradi gradske uprave, održana je konferencija za novinare, na kojoj je predstavljen projekt pod nazivom Visokospecifično određivanje zabranjenih opojnih tvari u komunalnoj otpadnoj vodi kao osnova za procjenu trendova zlouporabe opojnih droga na području Grada Zagreba. Projekt je to što ga u potpunosti financira Grad Zagreb, a nastao je suradnjom Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje, Zavoda za istraživanje mora i okoliša Instituta Ruđer Bošković te Zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar. Zagreb se tako, uz Milano, London i Lugano, svrstao među prva četiri europska grada koji je proveo projekt ovoga tipa.

Svrha projekta jest putem analize otpadnih voda, prikupljenih na CUPOVZ-u, dobiti podatke o potrošnji droga u lokalnoj zajednici. Istraživanje, koje je trajalo od veljače do rujna, prisutnima je predstavila dr. Senka Terzić, a, kako se čulo, pratilo se pet odabranih ilegalnih droga: kokain, heroin, amfetamin, ecstasy i marihuana, te dva terapeutska opijata: metadon i kodein. Prikupljenim rezultatima pomoći će se MUP-u i PUZ-u, čiji su predstavnici danas također prisustvovali konferenciji, na suzbijanju zlouporabe droga i stvaranju boljeg uvida u raširenost ovih ilegalnih opojnih sredstava.

Današnjoj konferenciji prisustvovao je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je pozdravio prisutne, naglasivši da ovim projektom Zagreb pokazuje brigu za mlade, ali i da svi zajedno brinemo o zagrebačkoj i hrvatskoj ljepšoj i sigurnijoj budućnosti.