clanak False

Više...

19.04.2017.

ZAGREB, 21. prosinca 2009. (Hina) - Na predstavljanju projekta "Visokospecifično određivanje zabranjenih opojnih tvari u komunalnoj otpadnoj vodi kao osnova za procjenu trendova u zloporabi droga na području grada Zagreba" danas je istaknuto da omogućava sustavno praćenje zloporabe mnogih ilegalnih droga te da može znatno pridonijeti pravodobnom donošenju mjera za suzbijanje ovisnosti.

Po prikupljenim podatcima, u Zagrebu je najviša potrošnja marihuane (oko 1000 kilograma na godinu), a potrošnja teških droga heroin i kokain procijenjena je na 87 i 47 kilograma na godinu, rečeno je na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi. Amfetaminske droge pokazuju znatno nižu potrošnju, a stimulativne droge, kokain i amfetamin pokazuju jasan trend povećanja potrošnje tijekom vikenda. Istaknuto je da usporedba potrošnje droga s drugim europskim gradovima upućuje na mnoge sličnosti, koje govore u prilog pouzdanosti primijenjene metodologije, te na znatne regionalne razlike u intenzitetu potrošnje određenih droga - povećanu stopu potrošnje heroina u Zagrebu, dok je stopa potrošnje znatno skupljeg kokaina nešto niža nego u zapadnoeuropskim gradovima.

Voditeljica projekta Senka Terzić objasnila je da novi pristup za procjenu zloporabe droga počiva na analizi droga i njihovih metabolita u komunalnim otpadnim vodama, a temelji se na pretpostavci da komunalnu otpadnu vodu prikupljenu na ulazu u centralni uređaj za pročišćavanje možemo smatrati vrlo razrijeđenim uzorkom urina cjelokupne gradske populacije. Droge se nakon konzumacije izlučuju iz organizma nepromijenjene ili u obliku jednog ili više metabolita te dospijevaju u komunalne otpadne vode. Provedeno je sustavno praćenje kokaina, heroina, amfetamina, ecstasyja i marihuane te metadona i kodeina u neobrađenoj, otpadnoj vodi Zagreba. Uzorci otpadne vode prikupljeni su na centralnom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda od 9. veljače do 3. rujna ove godine.

Riječ je o projektu zagrebačkoga Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje provedenom u suradnji sa Zavodom za istraživanje mora i okoliša Instituta "Ruđer Bošković" i Zavodom za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". Projekt je s 366.000 kuna financirao grad Zagreb te je - uz London, Milano i Lugano- postao četvrtim gradom u Europi koji ga je proveo. U Zagrebu će se provoditi kontinuirano i rezultati će biti dostupni MUP-u, a moći će se detektirati i nove psihoaktivne tvari na tržištu. S velikom pouzdanošću detektiraju se različite psihoaktivne tvari čak ako je intenzitet njihova unošenja u otpadne vode na području grada samo nekoliko grama na dan.

Na predstavljanju projekta bio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je istaknuo da u Zagrebu "žele biti lideri" u suzbijanju opojnih droga. "Konačni cilj je ljepša i sigurnija budućnost za naše najmlađe jer, brinući o mladima, brinemo i o zagrebačkoj i hrvatskoj budućnosti", naglasio je Bandić.