clanak False

Predstavljen projekt ''Žene za žene''

12.02.2021.
Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba sa suradnicima, predstavio je danas Projekt „Žene za žene“ na kojem će na poslu njegovateljice biti zaposleno 15 teško zapošljivih žena koje će skrbiti o minimalno 90 žena oboljelih od malignih bolesti. Tijekom liječenja i oporavka one će ih pratiti na kemoterapije u zagrebačke bolnice, obavljati za njih kupnju namirnica te pružati pomoć u kući za vrijeme liječenja.

Projekt „Žene za žene“ financiran je sredstvima EU iz Europskog socijalnog fonda, u sklopu Poziva Zaželi – program zapošljavanja žena - faza 2. Korisnik financiranja je Hrvatski forum protiv raka dojke Europa Donna, a partneri na projektu su Udruga žena oboljelih i liječenih od raka Nismo same, Grad Zagreb, Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Zagreb i Centar za socijalnu skrb Zagreb. Razdoblje provedbe projekta je od 26. listopada 2020. do 26. travnja 2022., a ukupni iznos financiranja je 1.392.450,00 kuna.

„Vrijednost ovoga Projekta iznimno je velika jer je ovo jedini projekt u Hrvatskoj koji će osigurati pomoć i podršku ženama oboljelima od malignih bolesti u njihovom domu, za vrijeme liječenja i terapije kroz zaposlenje 15 njegovateljica“, rekao je među ostalim gradonačelnik Bandić te istaknuo kako je riječ o projektu koji će imat višestruke koristi za žene, njihove obitelji, a onda i cijelo društvo.

„Partnerstvo Grada Zagreb s udrugama, Hrvatskim forumom protiv raka dojke Europa Donna i Udrugom Nismo same, govori o tome koliko je važna i neizbježna suradnja svih dionika sustava na lokalnoj i nacionalnoj razini, na dobrobit naših sugrađana posebno vulnerabilnih skupina“, rekao je Gradonačelnik te najavio da će se založiti za to da ova usluga postane standard.

U ime Gradskog ureda za zdravstvo, koji je inicirao projektnu ideju podrške i pomoći ženama oboljelima od malignih bolesti kroz uspostavu izvaninstitucionalne usluge, nazočnima se obratio pročelnik doc. dr. sc. Vjekoslav Jeleč.

„Od samog početka sve je napravljeno u suradnji te u dogovoru s projektnim partnerima, Hrvatskim forumom protiv raka dojke Europa Donna i Udrugom Nismo same, a kroz partnerski odnos i zajedničku provedbu Projekta radimo na jačanju kapaciteta udruga i širenju znanja o procedurama i mehanizmima prijave i provedbe EU projekata koje nam se često čine komplicirane i nerazumljive“, istaknuo je pročelnik Jeleč.

U ime korisnika financiranja, Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna, nazočnima se obratila predsjednica Udruge doc. dr. sc. Vesna Ramljak.

„Sretni smo što možemo biti dio ovog hvale vrijednog projekta. Projekt donosi obostranu koristi potporu kako ženama koje su u kategoriji teško zapošljivih, tako i ženama koje su oboljele od maligne bolesti i kojima je neophodna pomoć u kući, kao i pratnja pri odlasku na terapiju. Da smo pomogli samo jednoj ženi da ima sigurnu plaću godinu dana učinili smo veliku stvar, a mi ćemo ih na projektu zaposliti 15. Za sada imamo osiguran projekt na godinu dana, no nadamo se da će se to produži za dalje", rekla je V. Ramljak.

Ivana Kalogjera, predsjednica Udruge Nismo same, rekla je kako kao bivša onkološka pacijentica i sama dobro zna koliko je važna ova vrsta pomoći. „Puno je žena koje su same i nemaju nikog od živućih članova obitelji. Ono što nas dodatno veseli jest činjenica da će na projektu raditi i gospođa Mirjana Matošević, bivša korisnica naše usluge prijevoza žena na kemoterapiju „Nisi sama – ideš s nama!“ koja je tijekom liječenja ostala bez posla“, rekla je zahvalivši Gradu Zagrebu i Gradonačelniku na potpori.

„Ponosna sam što sam jedna od vas“, rekla je Mirjana Matošević koja je i sama nazočila predstavljanju Projekta.

Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo i koordinatorica projektnih aktivnosti u ime Grada, u uvodnom je izlaganju istaknula kako Projekt "Žene za žene“ izravno pridonosi socijalnoj uključenosti, poboljšanju stručne osposobljenosti, stjecanju radnog iskustva i održivoj zapošljivosti pripadnica ciljne skupine, borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti kroz promociju integracije na tržište rada i socijalne integracije ranjivih skupina, kao i borbi protiv svih oblika diskriminacije.

„Projekt je posebno inovativan na način da u vidu krajnjih korisnica uključuje jednu posebno ranjivu skupinu žena oboljelih od malignih bolesti, jer prema podatcima iz ispitivanja koje je provodila Udruga Nismo same na uzorku od 150 sudionica koje se liječe od malignih bolesti u zagrebačkim bolnicama. 64,97 % ispitanica je izjavilo da im je tijekom liječenja potrebna pomoć u kućanskim poslovima“, istaknula je Šentija Knežević.

Predstavljanju projekta u ime partnera, Hrvatskog zavod za zapošljavanje - Regionalnog ureda Zagreb, nazočila je i predstojnica Ureda Marija Halić.

Na početku projekta svih 15 zaposlenih žena proći će dodatnu edukaciju za njegovateljicu što će im podići šansu za novo zapošljavanje. Također, žene koje su bile u evidenciji Zavoda za zapošljavanje, steći će i specifična znanja za pomoć ženama oboljelima od malignih bolesti.Hrvatski forum protiv raka dojke Europa Donna i Udruga Nismo same pozivaju sve onkološke bolesnice kojima je potrebna ova vrsta podrške da im se jave na e-mail adresu info@zenezazene.hr.
Više informacija o projektu nalazi se na web stranici www.zenezazene.hr.

Gradske vijesti - 2021.