clanak False

Prema podatcima HZJZ u Zagrebu 33 novooboljele osobe

22.03.2021.
Ukupan broj novooboljelih osoba u Zagrebu, prema podatcima HZJZ-a je 33, istaknula je Cecilija Rotim, pomoćnica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar na današnjoj konferenciji za novinare SCZGZ. 
U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ testirana su 557 uzorka na SARS-CoV-2 od kojih je 28 bilo pozitivno. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 119 novooboljelih osoba, a mjera samoizolacije izrečena je za njih 386.

Od 119 obrađenih pozitivnih osoba, 34 su za sada negativne epidemiološke anamneze, 58 osoba su kontakti COVID pozitivnih osoba, četiri su osobe korisnici-djelatnici doma za starije, njih devet povezano je sa odlascima na putovanja, boravkom u zdravstvenim ustanovama i teretanama, dok je za 14 osoba obrada još uvijek u tijeku.  
Tijekom proteklog dana zbog pozitivnog nalaza testa na SARS-CoV-2 kod 10 učenika osnovnih i 10 učenika srednjih škola, izrečena je mjera samoizolacije za 200 učenika osnovnih i 190 učenika srednjih škola,
kazala je Rotim te apelirala još jednom na sve sugrađane da se pridržavaju tri osnovne epidemiološke mjere: pravilnog pranja ruku, redovitog nošenja maski i držanje socijalne distance.
 
Trenutno je u gradu Zagrebu 1.012 aktivnih slučajeva.
 
U protekla tri dana kroz covid ambulante domova zdravlja prošlo je 1030 osoba, samoizolacija je određena za njih 40, a broj upućen na testiranje je 381, rekao je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč. U karanteni u Studentskom gradu trenutno se nalazi 13 studenata, od kojih je 10 pozitivnih na COVID 19, a samoizolacija je izrečena za njih troje, dodao je pročelnik. Na brzim antigenskim testovima testirano je 535 osoba, a njih 62 su pozitivne. Raste broj osoba koje su pozitivne i situaciju moramo shvatiti ozbiljno i biti vrlo oprezni, poručio je pročelnik.
 
Željko Renić iz komunalnog i prometnog redarstva kazao je da su nadležne gradske službe do današnjeg dana postupale na 19 575 lokacija te prikupile 43 620 tona građevinskog otpada.
 
Načelnica Stožera doc. dr. sc Olivera Majić osvrnula se na potres koji je zadesio grad Zagreb prije točno godinu dana, te se prisjetila tragično preminule Anamarije, s porukom njezinoj obitelji - da dijelimo njihovu tugu i bol i da ćemo se je uvijek sjećati.
Osim potresom, načelnica Majić naglasila je da se Stožer kontinuirano bavi i posljedicama pandemije koronavirusom te izrazila zadovoljstvo dobrom suradnjom  gradske vlasti, nadležnih ministarstva, ravnateljstva Civilne zašite i policije. Ovim putem pozivam još jednom sve sugrađane da se pridržavaju svih epidemioloških mjera kako bismo čim prije pronašli odgovor za suzbijanje pandemije.
 

Pomoć sugrađanima kod ispunjavanja obrazaca sukladno Zakonu o obnovi oštećenih zgrada održava se još na tri punkta u gradu, odnosno u gradskim četvrtima Donji grad, Podsljeme i Donja Dubrava.
 
 
 

Gradske vijesti - 2021.