clanak False

Prvih 10 godina Vip Snow Queen Trophyja u brojkama

20.12.2013.

 
Zahvaljujući vrhunskoj organizaciji, Vip Snow Queen Trophy je na FIS-ovoj konferenciji u Dubrovniku i Cavtatu u lipnju 2013. primljen u Club 5+ Ski Classics tradicionalnih organizatora utrka Svjetskog kupa. Zagreb je tako stao uz bok najuglednijim svjetskim skijalištima poput Val Gardene, Garmischa, Kitzbühela, Wengena, Val d'Iserea i brojnih drugih, a Vip Snow Queen Trophy pozicionirao se među najpriznatije svjetske skijaške utrke. Potvrda visokog ugleda je i odluka Međunarodne skijaške federacije da će Vip Snow Queen Trophy biti u kalendaru Audi FIS skijaškog Svjetskog kupa najmanje do 2018. godine do kada je kalendar napravljen.

- dosadašnji pobjednici dolaze iz 7 zemalja
- najuspješnija natjecateljica s 4 pobjede je Marlies Schild iz Austrije
- čak 7 od ukupno 15 slalomskih pobjeda otišlo je u ruke Austrijanaca
- hrvatske skijašice i skijaši 6 puta su stajali na postolju u ukupno 9 ženskih i 6 muških utrka
- u 6 od 9 dosadašnjih ženskih slaloma, skijašica koja je pobijedila u Zagrebu
postala je u toj sezoni i slalomska pobjednica Svjetskog kupa
- 17 godina imao/la je najmlađi pobjednik/ca Mikaela Shiffrin (USA) (2013.)
- 30 godina imao/la je najstariji pobjednik/ica Marlies Schild (AUT) (2012.).
Kostelići: „Sretni smo što već 10 godina imamo Sljeme“
Proteklih deset godina sljemenskih utrka najuspješnije su razdoblje u povijesti hrvatskog skijanja. Ključnu ulogu u tom razdoblju odigrala je obitelj Kostelić, čiji su uspjesi neraskidivo vezani upravo sa Sljemenom, na kojemu su Ivica i Janica napravili svoje prve skijaške korake.
''Svugdje je lijepo, ali na Sljemenu je najljepše! Za Sljeme me vežu najljepše uspomene iz djetinjstva, ali i iz kasnije sportske karijere. Iako ne mogu biti nezadovoljan dosadašnjim rezultatima na svojoj stazi, nadam se da je ove godine došao trenutak da, uz malo sreće, razveselim svoju publiku i pobjedom'', rekao je Ivica Kostelić, koji je dosad na Sljemenu osvojio čak tri druga i jedno treće mjesto.
Janica je na Sljemenu osvojila treće mjesto 2006. godine, nezaboravnom drugom vožnjom u kojoj je bez štapa i rukavica doskijala sa sedmog na treće mjesto. „Jako mi je drago što je u ovih deset godina strast za skijanjem na Sljemenu pretvorena u dugogodišnju tradiciju. Svaka nova utrka poseban je doživljaj, a sigurna sam da najbolji dani za ovu utrku tek dolaze“, kaže Janica.
„Sretni smo što imamo Medvednicu, jer je rijetkost u skijaškom svijetu da se u neposrednoj blizini velikih gradova nalaze ovakva prirodna skijališta. Nadam se da ćemo i dalje razvijati Sljeme kao mjesto na kojemu će stasati nove generacije skijaških šampiona“, ističe Ante Kostelić, trenerski tvorac najvećih hrvatskih skijaških uspjeha. (PRESS materijal)