clanak False

Radionica ZagrebPlan 2020 - vizija i strateški ciljevi

05.02.2015.



U sklopu izrade nove Razvojne strategije Grada Zagreba, ZagrebPlana 2020, u prostorijama Gradske uprave Grada Zagreba 5. veljače 2015. održana je radionica ZagrebPlan 2020 - vizija i strateški ciljevi.
 

ZagrebPlan 2020 temeljni je razvojni dokument Grada Zagreba koji uz partnerski i participativni pristup koordinira Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada.
 

Nakon izrade Osnovne analize i SWOT analize, sljedeći korak u izradi ZagrebPlana je definiranje vizije i strateških ciljeva strategije. Kako bi formulacija ovog ključnog dijela ZagrebPlana bila potpunija, na radionici, koju su moderirale dr.sc. Irena Đokić i dr.sc. Jelena Budak iz Ekonomskog instituta Zagreb, sudjelovali su članovi Radne skupine za izradu Razvojne strategije Grada Zagreba, koju čine pročelnici gradskih upravnih tijela, zavoda i službi Grada Zagreba, te njihovi zamjenici, a na čelu su joj obnašateljica dužnosti gradonačelnika dr.sc. Sandra Švaljek i zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin. Zadaće radne skupine su sudjelovanje u izradi i koordinacija potrebnih međuresornih aktivnosti na izradi ZagrebPlana – Razvojne strategije Grada Zagreba. Radionici su nazočili i ex ante evaluatori Razvojne strategije iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose, ravnateljica dr.sc. Sanja Tišma i dr.sc. Sanja Maleković.
 

Dvosatna radionica započela je uvodnim pregledom ukupnog procesa rada na kreiranju ZagrebPlana 2020, u sklopu kojeg je kao primjer predstavljeno jedno od poglavlja Osnovne analize - poglavlje Prostor, a kojeg je prezentirala pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, Jadranka Veselić Bruvo, kako bi članovima Radne skupine približila postavke na osnovu kojih se formuliraju vizija i ciljevi. Prema strukturi ZagrebPlana, uz viziju, predviđeno je i definiranje strateških ciljeva u čijem su točnom i jasnom određivanju aktivno sudjelovali pročelnici i drugi stručnjaci iz gradskih upravnih tijela. Ovo je bila jedna u nizu radionica kojima se doprinosi maksimalnoj uključenosti čitave gradske uprave i drugih dionika, te su kao rezultat ponuđeni prijedlozi za viziju i strateške ciljeve ZagrebPlana 2020.
 

Radionica je završila nakon diskusije, te će se nakon obrade rezultata pristupiti narednim etapama izrade Razvojne strategije Grada Zagreba.