clanak False

Sastanak gradonačelnika i ministra

15.06.2021.
Gradonačelnik Tomislav Tomašević i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat održali su danas koordinacijski sastanak na temu dinamike provedbe bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije.

U izjavi medijima nakon sastanka, gradonačelnik Tomašević istaknuo je kako Grad Zagreb trenutno ima tri natječaja u vrijednosti nešto višoj od dvije milijarde kuna, a najveći dio tog novca trebao bi financirati obnovu odgojno - obrazovnih ustanova, zatim prometnu infrastrukturu te manji iznos za vodoopskrbu i odvodnju.

„Ne možemo dozvoliti da ijedan euro iz Fonda solidarnosti ostane neiskorišten“ odlučan je gradonačelnik. „Gledamo i na koji način ići u cjelovitu obnovu, odnosno kako kombinirati sredstva iz Fonda solidarnosti EU kad govorimo o javnim objektima te iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost“ dodao je te izrazio želju da se na taj način objekti poboljšaju, a ne samo vrate u prvobitno stanje. Najveći izazov, rekao je gradonačelnik, bit će relativno kratko vremensko razdoblje od godine dana za prijavu i odobrenje projekata i raspisivanje javne nabave.

„U Fondu solidarnosti imamo na raspolaganju 5,1 milijardu kuna, a aplikacija je već u vrijednosti od 7,2 milijarde“, rekao je ministar Horvat te dodao da je cilj ugovoriti 200% iznosa Fonda, s obzirom da se ulazi u proces cjelovite obnove Zagreba. „Svih 5,1 milijardi neće biti samo i isključivo predmet obnove, bilo je tu hitnih intervencija, MUP-a, vatrogasaca i drugih službi koje su sanirale i čistile nakon potresa, to je novac koji će se refundirati onima koji su u tome sudjelovali. Javni pozivi su svi raspisani, sredstva iz Fonda moramo utrošiti unutar 18 mjeseci, nakon čega slijedi revizija kako bi se utrošeni novac opravdao.“

Govornici su za danas najavili još jedan operativni sastanak na temu zbrinjavanja građevinskog otpada nastalog uslijed potresa, a za naredni tjedan koordinacijski sastanak na kojem će biti riječi o ubrzanju procesa obnove Zagreba.

Sastancima su, uz gradonačelnika, prisustvovali i zamjenik Luka Korlaet, pročelnica Ureda za programe i projekte Europske unije Mirjana Zubak te pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Dinko Bilić.
 

Gradske vijesti - 2021.