clanak False

Sastanak gradonačelnika Tomaševića s premijerom Plenkovićem

10.06.2021.

Gradonačelnik Tomašević se sastao s premijerom Plenkovićem

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević sastao se danas u Banskim dvorima s predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem.
Razgovaralo se o suradnji Vlade i Grada Zagreba, s posebnim naglaskom na obnovu nakon razornog potresa te financijsko stanje grada.
 
Na sastanku su sudjelovali i zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec te zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet, dok su uz predsjednika Vlade bili potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić te ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević je u izjavi za medije rekao kako je zadovoljan sastankom te najavio novu eru suradnje između Grada Zagreba i Vlade.
„Zadovoljan sam što se konačno krenulo s uklanjanjem objekata. Nova smo vlast u Zagrebu, unijet ćemo novu energiju kad je u pitanju obnova i suradnja države i grada'', rekao je Tomašević te dodao kako će Grad sigurno pomoći građanima da se njihovi zahtjevi brže i kvalitetnije rješavaju, prvenstveno pravnim savjetima te pomoći u pretfinanciranju projektne dokumentacije.  „U tom smislu i radimo na preustroju Gradske uprave kako bismo dodatno angažirali djelatnike na poslu obnove. Nažalost još neki objekti nisu pregledani tzv. brzinskim statičkim pregledima, a što je u nadležnosti Grada, te ćemo i to hitno riješiti“.

Iako je prošlo godinu i tri mjeseca od zagrebačkog potresa ministar Horvat ističe da su ispunili obećanje. „Sredina šestog mjeseca je blizu, a bageri su na terenu, ruše se objekti, 36 odluka upućeno je prema Fondu, do kraja ovog tjedna bit će ih još 18, 169 odluka koliko je zaprimljeno u Ministarstvu u segmentu uklanjanja objekata je u punoj fazi prikupljanja dokumentacije'', rekao je ministar Horvat.

Za utorak 15. lipnja je najavljen detaljniji radni sastanak, kojeg će voditi zamjenik gradonačelnika Korlaet, a ujedno će i koordinirati gradska upravna tijela što se tiče obnove. Također, razgovarat će se i o zbrinjavanju građevinskog, ali i drugog otpada s obzirom na to da su postojeće lokacije popunjene.

Vezano uz Proračun Grada Zagreba, gradonačelnik Tomašević je rekao da je očito da se proračun u postojećoj formi neće moći realizirati i da slijedi rebalans. „Radimo na racionalizaciji i prostora za uštede ima, posebice materijalnih troškova. Imat ćemo i manji broj ureda, a pročelnici će predložiti gdje se i kako može uštedjeti unutar svakog pojedinog ureda, ali naravno nikako nauštrb kvalitete komunalnih i javnih usluga.
 

Gradske vijesti - 2021.