clanak False

Sastanak lokalnih partnera na projektu CH4LLENGE

19.04.2017.

 

U prostoru ZgForum-a je u srijedu, 19. veljače, održan sastanak lokalnih partnera na projektu Ch4llenge. Kratki uvodni govor održao je g. Stjepan Kelčec – Suhovec, a projekt i teme sastanka ukratko su predstavili Ana Magdić, dipl.ing.arh. i Matija Vuger, dipl.ing.prom., djelatnici Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada.

 

Sastanak je zamišljen u tri cjeline: kratko predstavljanje projekta Ch4llenge, prezentacija „Planovi održive mobilnosti u gradovima“ i prezentacija sustava javnih bicikala nextbike. Cilj ovog sastanka je, prije svega, osigurati atmosferu za planiranje održive mobilnosti, ali i poduzeti važne korake na putu ka Planu održive mobilnosti (POMG), te se uključiti u pilot – projekt u kojemu će važnu ulogu odigrati Grad Zagreb i projekt Ch4llenge, te njegovi lokalni partneri.

 

Projekt Ch4llenge je okupio 9 europskih gradova i 8 iskusnih organizacija kako bi se bavili s četiri ključna izazova u planiranju održive urbane mobilnosti, a to su: sudjelovanje, suradnja, odabir mjera i praćenje/evaluacija. Koordinator projekta je Rupprecht Consult GmbH, a koordinator lokalnih aktivnosti u Gradu Zagrebu Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada, dok je predviđeno trajanje projekta 36 mjeseci. www.sump-challenges.eu

 

Plan održive mobilnosti (POMG) je strateški dokument namijenjen ostvarivanju europskih klimatskih i energetskih ciljeva. Temelji se na postojećoj praksi planiranja, a vodi se načelima uključivanja, sudjelovanja i vrednovanja. Planove održive mobilnosti predstavio je dr.sc. Marko Slavulj sa Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, a osim održive mobilnosti u gradovima, istaknuo je i važnost planiranja za građane što podrazumijeva uvažavanje mišljenja građana i njihovih vizija, te aktivno uključivanje lokalnih dionika i građana u procese planiranja mobilnosti.

 

Na kraju je predstavljen sustav javnih bicikala nextbike, okarakteriziran kao ekološki održiv oblik javnog prijevoza koji donosi velike uštede za sve korisnike, smanjuje prometne gužve i probleme s parkiranjem, doprinosi zaštiti okoliša, te ostavlja dobar dojam na posjetioce. Stanice s biciklima nalaze se na 9 najposjećenijih lokacija u središtu Zagreba, bicikli su dostupni 24 sata dnevno, a registracija je jednostavna i povoljna. U planu su i projekti „zlatne nextbike kartice“ iz kojeg bi se dio prihoda darovao u humanitarne svrhe, te škola bicikliranja organizirana u suradnji sa HAK–om i MUP–om. www.nextbike.hr

 

Nakon kratke rasprave u koju su se mogli uključiti svi sudionici sastanka, zaključeno je da su najvažniji ciljevi ovog, ali i budućih sastanaka lokalnih partnera, pronalaženje učinkovite mjere provedbe projekta, otvaranje novih tema vezanih uz održivu mobilnost gradova, te omogućavanje izrade dokumentacije nužne za ostvarivanje zadanih ciljeva. Svakako treba razraditi metodologiju uključivanja javnosti u projekt kroz radionice i slično.

 

Vizija projekta obuhvaća integrirani promet, te povezivanje Grada Zagreba sa Zagrebačkom županijom, što će doprinijeti kvaliteti i ostvarenju ciljeva projekta. Potrebna je i aktivna suradnja svih lokalnih partnera bez kojih je projekt Ch4llenge neostvariv, te uključivanje stručnjaka koji će razraditi strategiju i projekte po metodologiji koju zahtjeva EU, ali i unaprijediti geografsku, političku, administrativnu i međuinstitucionalnu suradnju.