clanak False

Sastanak s predstavnicima Obrtničke komore Zagreb

09.04.2021.
Zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, sa suradnicima, sastala se danas s predstavnicima Obrtničke komore Zagreb predvođenim predsjednikom Mirzom Šabićem.

Na sastanku, u prostorijama OKZ-a u Ilici, se razgovaralo, između ostalog, o potporama Grada za razvoj obrtničkih djelatnosti, mjerama za ublažavanje negativnih posljedica uzrokovanim pandemijom koronavirusa te o nadolazećem Zagrebačkom obrtničkom sajmu koji će se ove godine održati kroz medijske i virtualne kampanje.

Dodijele potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, deficitarnih i proizvodnih obrtničkih djelatnosti se provodi od 2004. godine, a do sada je Grad Zagreb obrtnicima dodijelio 5 501 potporu u iznosu od preko 120 milijuna kuna. Temeljem natječaja koji je raspisan ove godine zaprimljeno je 2 027 zahtijeva, a za provedbu ovog natječaja u Proračunu Grada je izdvojeno 17 milijuna kuna.

Na sastanku je također bilo govora i o mjerama za ublažavanje posljedica uzrokovanim pandemijom na gospodarstvo. Krajem prosinca 2020. broj obrta u Zagrebu bio je 17 762, što je činilo 20% ukupnog broja obrta Hrvatske, a kako se čulo, taj broj i dalje raste. Istaknuto je da je u Zagrebu zadnjih godina zabilježen trend pada stope nezaposlenosti sve do prošle godine kada je zbog pandemije te potresa u Zagrebu došlo do blagog porasta broja nezaposlenih. Međutim, stopa nezaposlenosti u Zagrebu je još uvijek upola manje od one u Republici Hrvatskoj, u siječnju 2021. stopa registrirane nezaposlenosti u Zagrebu bila je 4,7%, a u RH 9,8%.

Donesene su mjere temeljem kojih su obrtnici i poduzetnici oslobođeni plaćanja zakupnine u Gradskim prostorima i građevinskim zemljištima te im je omogućeno umanjenje ili oslobađanje od plaćanja komunalne naknade.  Osim toga, Odlukom o izmjeni Odluke o lokalnim porezima i o prirezu poreza na dohodak ukinuto je plaćanje poreza na potrošnju alkoholnih pića. Na taj način Grad Zagreb se odrekao više od 113 milijuna kuna prihoda u korist obrtnika i poduzetnika.

Predstavnici OKZ su istaknuli da će se, zbog sigurnosti učenika i svih sudionika, ovogodišnji Zagrebački obrtnički sajam održati kroz medijske i virtualne kampanje. Obrtnička komora Zagreb pokrenula je kampanju na promociji obrtničkih zanimanja  koja će se plasirati putem radio postaja, portala, televizijskih mreža i javnog prijevoza ZET-a. Isto tako bit će tiskano 10 000 brošura sa svim informacijama o strukovnim školama Grada Zagreba i Zagrebačke županije s opisom svih zanimanja.

Gradske vijesti - 2021.