clanak False

Spomen na svibanjske žrtve

29.04.2021.
U spomen na sugrađane poginule u raketiranju Zagreba 2. i 3. svibnja 1995., predstavnici Gradskog ureda za branitelje i predstavnici Udruge hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije položili su vijence i zapalili svijeće ispod spomenika na Trgu svibanjskih žrtava 1995.

„I nakon 26 godina sjećamo se odmazde pobunjenih Srba, posebice Milana Martića, zbog poraza tijekom operacije „Bljesak“. Poginulo je sedam, a ranjeno je 205 osoba“, podsjetio je okupljene predstavnik Gradskog ureda za branitelje Miodrag Demo, umirovljeni brigadir Hrvatske vojske i sudionik akcije „Bljesak“.
Demo je istaknuo kako je Grad Zagreb stradalim civilima 2007. odao počast postavljanjem spomen ploče na križanju Draškovićeve i Stare Vlaške te imenovanjem tog mjesta Trgom svibanjskih žrtava 1995., ali i otvaranjem Memorijalnog centra raketiranja Zagreba koji se nalazi u Petrićevoj ulici.

Podsjetimo, srpski raketni napadi na centar Zagreba bili su usmjereni na civilne ciljeve, a za što je, između ostaloga, Milan Martić osuđen na 35 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.

Gradske vijesti - 2021.