clanak False

Svjetski dan svjesnosti o autizmu

02.04.2021.
U organizaciji Udruge za autizam – Zagreb, i ove godine je obilježen 2. travnja - Svjetski dan svjesnosti o autizmu, a manifestaciji na Zrinjevcu prisustvovale su i zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba dr. sc. Jelena Pavičić Vukičević te zamjenica gradonačelnika Olivera Majić.

„Ovom akcijom podižemo svijest o autizmu“, rekla je Pavičić Vukičević, pokroviteljica današnjeg događanja. Podsjetila je kako je bila izabrana i za ambasadoricu autizma u Republici Hrvatskoj, što joj je bila posebna čast: „Već dugi niz godina pratim ovu tematiku, te mogu reći da smo u zadnjih 10 godina kao društvo i zajednica napravili puno toga za osobe s autizmom. Ušli smo i u neke europske projekte, zajedno s Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom, a marljivo radimo i na osnivanju stambenih zajednica za osobe s autizmom.“

Zamjenica je naglasila i važnost rane intervencije i dijagnostike, što čini najznačajniju pomoć osobama s autizmom i njihovim obiteljima. Također, pozvala je sugrađane da posjete instalaciju postavljenu u Glazbenom paviljonu, kako bi iskusili kako je to biti osoba s poremećajima iz autističnog spektra, a s ciljem senzibilizacije društva na njihove potrebe: „U našem društvu svi moraju imati svoje mjesto u zajednici, a mi smo tu da im pružimo pomoć“.

Specifični cilj današnje akcije je potaknuti razumijevanje za inicijativu Udruge za autizam Zagreb i Saveza udruga za autizam Hrvatske za izradu objedinjujućeg i obveznog protokola prijema osoba s poremećajima iz spektra autizma u zdravstveni sustav, od ambulanti opće prakse i obiteljskih liječnika do najvećih bolničkih sustava. Kako se čulo, takvi protokoli trenutno ne postoje, pa prijem u zdravstvenim ustanovama ovisi o dobroj volji i razumijevanju medicinskog osoblja.

Gradske vijesti - 2021.