clanak False

Svjetski veslački kup po prvi puta u Hrvatskoj, u Zagrebu

22.04.2021.

Svjetski veslački kup po prvi puta u RH, u Zagrebu

Nakon što se serija Svjetskog veslačkog kupa zbog pandemije nije mogla održati 2020. godine, Svjetski veslački kup se vratio i po prvi put u povijesti će se održati u Hrvatskoj. U Zagreb će od 30. travnja do 02. svibnja nastupiti 27 zemalja, a tom prigodom na Jarunu je održano press druženje hrvatskih veslača i veslačica.
 
Na zagrebačkom Jarunu okupit će se najpoznatije svjetske posade koje će predvoditi olimpijski, svjetski i europski pobjednici, braća Martin i Valent Sinković u dvojcu bez kormilara i Damir Martin u samcu. Za Hrvatsku će nastupiti i sestre Ivana i Josipa Jurković u disciplini dvojac bez kormilara, David Šain u samcu te Ivan Piton, Marko Ukropina, Anton i Patrik Lončarić u četvercu bez kormilara. Svima njima ovo će biti prvi 'svjetski nastup' na domaćem terenu i s ponosom čekaju dolazak svojih svjetskih konkurenata.
 
Branimir Bašić, predsjednik Hrvatskog veslačkog saveza, naglasio je kako je ovo vrlo važan trenutak za hrvatski sport, budući da se nakon rekonstrukcije staze na Jarunu otvorila mogućnost održavanja Svjetskog kupa i dovođenja najboljih svjetskih veslača u Zagreb. Istaknuo je inicijativu iz 2018. godine zahvaljujući kojoj su uz podršku pokojnog gradonačelnika i Grada Zagreba dobili novi konkurentan Jarun, što priznaje i Svjetska veslačka federacija. Naglasio je kako ovo natjecanje ne promovira samo sport, već je bitno za cjelovitu promociju Hrvatske i Zagreba kao povijesnog i kulturnog središta, turističke destinacije i suvremene europske metropole.

Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika zaželjela je svim sportašima dobro zdravlje i mnogo sportskog uspjeha. Naglasila je kako će investicija od 30 milijuna kuna za uređenje same staze ostati ne samo za ovo natjecanje, već i za generacije koje tek dolaze i koje će možda i zahvaljujući ovoj manifestaciji zavoljeti ovaj sport te se okušati u veslanju. Nada se kako će i dalje prenositi ime naše zemlje, grada i ovog sporta u Europi i šire, budući da su sportaši bili i ostali najbolji ambasadori jedne zemlje u svijetu. Posebno je naglasila da će veslači uvijek u Gradu Zagrebu imati najvećeg prijatelja, te da su u Gradu Zagrebu vrata svim sportašima oduvijek širom otvorena, a da će tako zasigurno ostati i u budućnosti.
 
Ivana Jurković, u svoje ime i ime svoje sestre izrazila je zadovoljstvo zbog predstojećeg natjecanja, budući je to prvi put da se takvo natjecanje događa u Hrvatskoj, isto tako naglasila je kako je navedeno natjecanje dobar uvod za pred kvalifikacije za regatu u Tokiju. Iako se natjecanje zbog epidemiološke situacije neće moći podržati od strane navijača uživo, podsjetila je da ih se može podržati i vidjeti na malim ekranima.
 
Patrik Lončarić, predstavnik četverca bez kormilara, također je izrazio zadovoljstvo zbog održavanja natjecanja u Zagrebu, u nadi da će dobrim rezultatom napraviti dodatni iskorak, prije regate koja ih dijeli od finalne kvalifikacijske regate za Olimpijske igre u Tokiju.
 
Damir Martin, izjavio je da ni najmanje ne sumnja u uspjeh predstojećeg natjecanja, budući je organizacija zahvaljujući naporima svih sudionika, čelnih ljudi kako zagrebačkog tako i hrvatskog veslanja već od 90ih godina na zavidnom nivou, i također pozvao sve da ih bodre putem malih ekrana.
 
Martin Sinković zahvalio je Gradu Zagrebu na podršci i mogućnosti da prvi put u povijesti na domaćem terenu odmjere snage s najboljim svjetskim veslačima, u nadi da će se u Zagrebu Svjetski kup održati i 2023. godine, a u budućnosti možda i Svjetsko prvenstvo.
WWF Adria je partner Svjetske veslačke federacije pa su tim povodom na Dan planeta zemlje obratili se s nekoliko prigodnih riječi.
 
Ivana Korn Varga, predstavnica WWF Adrie, naglasila je važnost vode kao prirodnog resursa te je kao temelj očuvanja slatkovodnih eko sustava ostvarena suradnja između WWF i Svjetske veslačke federacije pa tako i Hrvatskim veslačkim savezom. Poželjela je sreću veslačima i najavila nominaciju petodržavnog UNESCO rezervata biosfere Mura, Drava Dunav.
 
Tomislav Družak, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta uputio je zahvale i čestitke u ime Vlade i resornog ministarstva, svim sudionicima na hrabrosti i odlučnosti da u teškim pandemijskim uvjetima organiziraju jednu ovakvu manifestaciju te je siguran kako će ovo biti odlična uvertira za nadolazeća natjecanje na kojem će neke posude pokušati izboriti nastup na Olimpijskim igrama.
 
 
Podršku događaju pružila je i Turistička zajednica Grada Zagreba. Direktorica, Martina Bienenfeld, izjavila je: „Sportska događanja jedan su od najbitnijih ambasadora svake države, a samim time i grada u kojem se održavaju. Posebno mi je drago da je Zagreb u ova neizvjesna vremena, po prvi put u povijesti, domaćin dvaju velikih svjetskih sportskih događanja - Svjetskog veslačkog kupa, a nešto ranije i Svjetskog reli prvenstva (WRC). To ukazuje na značaj našeg grada kao suvremenog sportskog središta, ali i turističke destinacije te potrebu daljnjeg pozicioniranja Zagreba u segmentu sportskog turizma, kao posebnog oblika turističke ponude koji doprinosi stvaranju nove kvalitetne i konkurentne pozicije na turističkom tržištu. Čestitam organizatorima na trudu uloženom u realizaciju Svjetskog veslačkog kupa, a svima natjecateljima želim puno sreće i ugodan sportski boravak u našem glavnom gradu!“
 
Prema smjernicama za upravljanje događajima Svjetska veslačka federacija, Hrvatski veslački savez i Olimpijski odbor razvili su COVID -19 plan zaštite za organiziranje sportskih događaja na temelju preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Plan su pažljivo pregledali i odobrili Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Hrvatski stožer civilne zaštite. Svjetska veslačka federacija i Olimpijski odbor uvjereni su da su mjere koje se planiraju primijeniti prikladne kako bi se rizik od prijenosa i infekcije na događaju sveo na minimum. Plan zaštite regate COVID -19 dostupan je na http://www.zagrebrowing.com/.
 

Gradske vijesti - 2021.