clanak False

Tematska sjednica Skupštine - sigurnost u Zagrebu

Sigurnost i mir ne mogu imati stranački predznak, oni ne pripadaju ni jednoj opciji ili političkome opredjeljenju - istaknuo je gradonačelnik na peterostatnoj sjednici.
24.11.2008.

(Hina) - Sigurnost i mir ne mogu imati stranački predznak, oni ne pripadaju ni jednoj opciji ili političkome opredjeljenju - pozivam vas da nađemo najbolji način koji će nas usmjeriti prema Zagrebu - gradu jednakosti, solidarnosti, mira i prosperiteta, istaknuo je gradonačelnik Milan Bandić na danas održanoj peterostatnoj tematskoj sjednici o sigurnosti u Zagrebu.

Zastupnici su prihvatili materijal o sigurnosti u Gradu i osnivanje zajedničke radne skupine grada i države koja bi preispitala pravni temelj za osnivanje gradske policije.

Gradski zastupnici negodovali su na uvodna izlaganja, poglavito na izvješće načelnika zagrebačke policije Branka Perana, jer statistički podaci govore da je stanje sigurnosti u Gradu dobro, a građani se osjećaju nesigurno.

Glavni ravnatelj policije Vladimir Faber je rekao da očekuje kako će kroz kvalitetnu komunikaciju i suradnju već u nekoliko godina načiniti iskorak kakav nije bio niti zamisliv. Istaknuo je da nema razloga za defetizam, već da treba širiti optimizam, jer zaista (u policiji) znaju kako treba, to mogu i hoće. Osvrnuo se na Strategiju razvoja policije te istaknuo da bi reforma trebala omogućiti da se policija transformira u javni servis građana, da se dosadašnji pretežito represivni princip zamijeni preventivnim, a u svim gradskim četvrtima uvedu kontakt policajci.

Bandić je najavio da će sljedećeg tjedna čelništvu policije predati obrađene prijedloge i zahtjeve građana koji se odnose se na neučinkovitost rada policije i aljkave suradnje s građanima u gradskim četvrtima. Naveo je da su u provedenoj anketi i na plenuma mladih "Zebra" građani tražili više živih policajaca, a manje ležećih.

Bandić je istaknuo kako Grad nema mogućnosti, pravne osnove i drugo kako bi utjecao na organizirani kriminal i mafijaške obračune, ali da će policiji pružiti svu potrebnu pomoć u obračunu s organiziranim kriminalom. Također je rekao da je užasan podatak da je nasilništvo među mladima poraslo više od 60 posto. U zaključcima sjednice podržao je Fabera koji je najavio osnivanje Vijeća za prevenciju krimininaliteta.

Sjednici su nazočili i načelnici zagrebačkih policijskih postaja i obitelj nedavno mučki ubijenog Luke Ritza.


Gradske vijesti - 2008.