clanak False

U sklopu akcije „Djeluj sada“ u gradu Zagrebu 14. put organiziraju se besplatni pregledi madeža

02.06.2021.

S ciljem osvještavanja građana o važnosti prevencije, redovitih pregleda madeža i odgovornog izlaganja suncu Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo, u suradnji s velikim brojem zdravstvenih ustanova i udruga, već 14 godina provodi javnozdravstveni projekt „Djeluj sada!“.
 

Kako je ova akcija jedna od naših najposjećenijih javnozdravstvenih akcija ovim putem Vas obavještavamo da su nakon jučerašnje najave organiziranih preventivnih pregleda madeža SVI TERMINI POPUNJENI, a ukupno je osigurano 300 pregleda (bez uputnice) za građane. Kako je svake godine sve veći interes građana na organizirane preglede molimo naše građane za razumijevanje. Građani  koji imaju sumnju na promjenu na koži trebaju se javiti svom izabranom liječniku obiteljske medicine te će biti odmah upućeni na daljnju obradu i liječenje, s naznakom žurnosti za one građane kod kojih je postavljena sumnja na zloćudni tumor kože.

 

Grad Zagreb i dalje nastavlja raditi na edukaciji građana  o načinima i važnosti prevencije, te važnosti  odlaska na redovite godišnje preventivne preglede,  svjesni činjenice da 80% UV zračenja, koje kasnije djeluje na nastanak zloćudnih tumora kože, primamo u ranoj životnoj dobi.

 

Poticanje edukacije o mjerama samozaštite, samopregledu i redovitim kontrolama kroz ovakve akcije, posebno rizičnih pojedinaca i populacijskih skupina koje nisu dovoljno osviještene, izrazito je važno!

Ove godine kampanja ima dodatnu važnost s obzirom da je pandemija korona virusa uvelike utjecala na smanjeni broj odlazaka na preventivne preglede. Projektne aktivnosti Grada Zagreba u sklopu akcije „Djeluj sada!“ predstavili su Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i voditeljica projekta, akademkinja Mirna Šitum, predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice te voditeljica Referentnog centra za melanom, izv. prof. prim. dr. sc. Goran Krstačić, dr. med., ravnatelj Poliklinike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju Srčana te primarijus Sanja Poduje, dr. med., predsjednica Udruge „Zdravi pod suncem“.

Primarijus Sanja Poduje, dr. med., predsjednica Udruge za prevenciju tumora i drugih bolesti kože „Zdravi pod suncem“, objasnila je model ovogodišnjih pregleda: „Ovogodišnji preventivni pregledi, zbog epidemioloških uvjeta održavat će se u prostorijama Udruge za prevenciju tumora i drugih bolesti kože „Zdravi pod suncem“ u periodu od 7. do 11. lipnja od 15 do 20 sati. S obzirom na okolnosti broj pregleda bit će ograničen na 300 korisnika“.

Izvanredni profesor prim. dr. sc. Goran Krstačić, dr. med., ravnatelj Poliklinike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju Srčana, naglasio je kako su tijekom ljetnog perioda srce i krvožilni sustav izrazito izloženi, iznijevši upute odgovornog ponašanja tijekom ljeta. „Kad bi izvadili krvne žile i posložili ih imali bi površinu od šest teniskih terena. Stoga je unos vode i pažljivo izlaganje suncu, u osjetljivom periodu dana, iznimno važno, posebice kod kroničnih bolesnika. Posebice moramo biti oprezni kada riječ o unosu soli. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje kao zdrav unos soli dnevno do 5 g, a ljeti bi to trebalo biti 2 do 3 g, dok je u Hrvatskoj taj podatak blizu konzumacije do 12 g.“

Govoreći o primjeru dobre prakse kada je riječ o brizi za zdravlje građana u lokalnoj zajednici, akademkinja Mirna Šitum, predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice te voditeljica Referentnog centra za melanom, informirala je o novim brojkama oboljelih

od melanoma: „Registar za rak RH prema statistici iz 2018. u odnosu na 2017. godinu govori o 125 više oboljelih, što je u naravi 926 oboljelih, uz veliku smrtnost. Zahvaljujući edukaciji i informiranju stanovništva, upravo ovakvim akcijama, smrtnost je smanjena s 35% na 23%. Ono što je važno naglasiti je pravodobna reakcija i prepoznavanje promjena na koži. Stoga su samopregledi kože iznimno važni. Potrebno je istaknuti kako se kod muškaraca melanom javlja na trupu, dok kod žena na potkoljenici, što ovisi o stilu života i načinu odijevanja, odnosno izlaganju suncu. Zabrinjavajuće je, kod muške populacije, što manju pozornost poklanjaju promjenama na koži i kasnije dolaze liječniku te dugoročno imaju lošiju prognozu. Ono što nas očekuju u budućnosti su vjerojatno loši rezultati iz 2020. i 2021. godine, kao posljedica malog broja odlaska na preglede zbog straha od korone.“

„Zadnjih godina, kao rezultat intenzivnog javno-preventivnog rada, većina melanoma dijagnosticira se u fazi kada je bolest lokalizirana. U pravilu, iako od melanoma najčešće obolijevaju osobe starije životne dobi, bilježi se porast oboljelih u dječjoj i adolescentnoj dobi. Stoga je akcija Djeluj sada! važna kako bi smrtnost od melanoma bila što manja. U tome nam i ove godine pomažu brojne zdravstvene ustanove; Klinika za kožne i spolne bolesti Kliničkoga bolničkoga centra „Sestre milosrdnice”; Referentni centar Ministarstva zdravstva za melanom; Klinika za kožne i spolne bolesti Kliničkog bolničkog centra Zagreb te udruge; „Zdravi pod suncem“, Udruga studenata medicine CroMSIC i partneri.“, izjavila je u ime Grada Zagreba voditeljica projekta i zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, Mirela Šentija Knežević.

Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo broj osoba oboljelih od melanoma u Hrvatskoj doseže ukupno 926 novooboljelih osoba, od čega 501 muškarac te 425 žena. Incidencija melanoma za 2018. godinu najviša je u Splitsko-dalmatinskoj i Zagrebačkoj županiji te gradu Zagrebu.

Javnozdravstvena akcija „Djeluj sada“ ove godine proširit će svoje aktivnosti te u sklopu 39. izdanja, Večernjakove biciklijade, koja se održava 12. lipnja, na jezeru Bundek, za sve zainteresirane sudionike biciklijade provesti edukaciju o zdravstveno-prihvatljivom ponašanju na suncu.


Gradske vijesti - 2021.